Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021
x

ΒΟΥΤΣΗΣ: ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΝ

Ο διάλογος και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση εξελίσσονται ήδη μέσα στην ελληνική κοινωνία, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Στην ανάγκη συγκρότησης προοδευτικών προγραμματικών συγκλίσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Το τέλος των Μνημονίων: Αριστερά - Προοδευτική διακυβέρνηση» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, χθες το βράδυ, από την Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Όπως σημείωσε ο κ. Βούτσης, ο διάλογος και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση εξελίσσονται ήδη μέσα στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική ζωή του τόπου, «γιατί προκύπτουν από τις πραγματικές ανάγκες της μακρόχρονης και πολύπλευρης περιόδου κρίσης την οποία βιώσαμε και βιώνουμε».

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε ότι οι προοδευτικές προγραμματικές συγκλίσεις, μπορούν να επιτευχθούν με τους εξής τρόπους:

«· Με τις διεργασίες, τις ανατροπές και τις προοδευτικές εναλλακτικές που γονιμοποιούνται στην Ευρώπη, στην Ε.Ε. και ειδικότερα στον Νότο.

· Με την ουσιαστική συζήτηση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί πάνω στο ολιστικό πρόγραμμα που κατατέθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση και το οποίο ανοίγει, για πρώτη φορά, όλη την ατζέντα των ζητημάτων και των προτεραιοτήτων που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, με πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης.

· Με τη διασαφήνιση των θέσεων και την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης για την επίλυση του θέματος που εκκρεμεί με τη γείτονα FYROM, ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα στην περιοχή, να αναβαθμιστεί η δυνατότητα της χώρας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, και να ενισχυθεί μια προοπτική βαλκανική συμμετοχής σε μια Ε.Ε. που θα αλλάζει, με κοινωνικές συγκλίσεις, δημοκρατική αρχιτεκτονική και επαναφορά των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης.

· Με την από κοινού υπερψήφιση στη Βουλή σειράς προοδευτικών νομοθετημάτων που αφορούν ένα διευρυμένο επίπεδο ατομικών και κοινωνικών εγγυήσεων, δικαιωμάτων και ελευθεριών στη σύγχρονη εποχή και προσδιορίζουν μια ανοικτή κοινωνία.

· Με τη σύγκλιση πάνω στα ζητήματα που τίθενται για μια αναγκαία ριζοσπαστική συνταγματική μεταρρύθμιση.

· Με τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης στις αντεργατικές πολιτικές που βρίσκονται στον πυρήνα της ρητορικής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

· Με την από κοινού συστηματική προσπάθεια επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης που τόσο ανάγκη έχει ο λαός μας και ιδιαίτερα η νεολαία, για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μετά την έξοδο από την κρίση».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ