Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022
x

ΒΛΕΠΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΦΕΣΗ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ CAPITAL CONTROLS

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, μιλώντας στη Βουλή, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την τεράστια όπως είπε χαρακτηριστικά ύφεση που έρχεται.

Με αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των capital controls ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, λέγοντας: «Έρχεστε σήμερα και μιλάτε για την άρση capital controls εσείς που αγωνιστήκατε για να έλθουν;» ενώ προσέθεσε «θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά και κάνουμε πρόταση να επαναφέρετε την ώρα του πρωθυπουργού γιατί έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για όλα αυτά».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Βαρουφάκης παραμένοντας στα θέματα της Οικονομίας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι είναι απροετοίμαστη για την τεράστια, όπως είπε, ύφεση που έρχεται. «Μια τεράστια ύφεση έρχεται και είστε απροετοίμαστοι όπως ήταν ο κ. Αλογοσκούφης το 2007-2008. Κάθε φορά που μιλάτε για το 2015 μας χαροποιεί να αναφέρεστε εσείς σε εκείνο τον ανένδοτο αγώνα όταν εσείς λέγατε "κράτα γερά, Γερούν"», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25.

Αναφορικά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι το κόμμα του θα το λάβει πολύ σοβαρά υπόψη και σημείωσε:

«Όταν ευρωσκεπτικιστές μας προκαλούν να δώσουμε ένα παράδειγμα που η ΕΕ να είναι απαραίτητη, η ανάγκη προστασίας των πολιτών από τους ισχυρούς με πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίες είναι ένα από τα παραδείγματα που δίνουμε. Όπως μας κατέδειξαν ο Edward Snowden και πριν από εκείνον το μέλος του ΜέΡΑ25, ο Julian Assange, οι ψηφιακές τεχνολογίες δίνουν σε ιδιώτες και κρατικές υπηρεσίες δυνατότητες φακελώματός μας, που κάνουν την Ασφάλεια των Πέτρινων Χρόνων μας να μοιάζει παιδική απογευματινή. Με το πρόσχημα μάλιστα των δωρεάν υπηρεσιών, που είναι πράγματι ιδιαίτερα δελεαστικές και χρήσιμες σε όλους μας, οι εταιρείες δεν μας πουλάνε πια προϊόντα- πουλάνε εμάς και τα προσωπικά μας δεδομένα, εμπορευματοποιούν τους χρήστες μετατρέποντάς μας και τα προσωπικά μας δεδομένα στο προϊόν το οποίο, χωρίς να μας ρωτούν, αγοράζουν και πωλούν. Πράγματι, λοιπόν, ο πολίτης χρειάζεται νομοθετική προστασία».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι το ΜέΡΑ25 θεωρεί μια τέτοια νομοθεσία, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο ότι η Ελλάδα δεν έχει νομοθετήσει μέχρι τώρα την οδηγία GDPR, ωστόσο επισήμανε πως κατ΄ αρχήν πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα «ποιον και σε τι βαθμό τελικά προστατεύει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» και προσέθεσε: «Κατ΄ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ώστε να μην έχουμε, ως Βουλή των Ελλήνων, αυταπάτες. Ο νόμος που θα ψηφίσουμε δεν θα μας προστατεύσει από το σύμπλεγμα FAANG- από τα μεγαθήρια: Facebook, Amazon, Apple, Netflix & Google. Ό,τι και να ψηφίσουμε εδώ σήμερα, αυτό το σύμπλεγμα MegaTech θα ρυθμίζεται, όσο ρυθμίζεται, από τα νομοθετήματα χωρών όπως η Γερμανία που έχουν αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο από αυτό που φέρνετε εδώ κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης. Το σημερινό νομοσχέδιο αφορά λοιπόν ελληνικές επιχειρήσεις, ελληνικούς οργανισμούς και τους πολίτες των οποίων τις ζωές αυτοί οι οργανισμοί επηρεάζουν».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ