Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
x

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΕΚΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Ο Καθηγητής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά την ανάκληση του τίτλου από τον Ρώσο Πρόεδρο εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ζητά από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως σημειώνει, αν και η απονομή του τίτλου το 2001 ήταν συμβολική, είχε καταφέρει να στείλει έναν μήνυμα «που πρόσεξε και θυμάται ο αποδέκτης του».

«Τώρα η ανάκληση θα στείλει και πάλι ένα μήνυμα, που μαζί με άλλα παρόμοια διεθνώς, μπορεί, έστω ελάχιστα, να προβληματίσει τον αποδέκτη», σημειώνει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Βενιζέλου:

«Προς τον

Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθηγητή Μελέτιο - Αθανάσιο Δημόπουλο

παρότι ελπίζω να παραβιάζω ανοικτές θύρες, θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να προσυπογράψω, όπως και μεγάλος αριθμός συναδέλφων της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας, την πρόταση της καθηγήτριας, Προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας και μέλους της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ κυρίας Βάνας Νικολαΐδου - Κυριανίδου, για την ανάκληση της πράξης απονομής του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος στον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η απονομή του τίτλου αυτού από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, με έγκριση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, το 2001 και υπό τις τότε συνθήκες, στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ήταν μια πράξη προφανώς πολιτικά συμβολική και δεν αφορούσε την προσωπική ακαδημαϊκή επίδοση και αναγνώριση του τιμηθέντος.

Σήμερα, υπό τις συνθήκες της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, είναι εξίσου προφανές ότι απαιτείται μια πράξη αντίστροφου ακαδημαϊκού και πολιτικού συμβολισμού. Εάν η απονομή του τίτλου είχε στείλει το 2001 ένα μήνυμα που πρόσεξε και θυμάται ο αποδέκτης του, τώρα η ανάκληση θα στείλει και πάλι ένα μήνυμα, που μαζί με άλλα παρόμοια διεθνώς, μπορεί, έστω ελάχιστα, να προβληματίσει τον αποδέκτη.

Τα αρμόδια όργανα του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας είμαι βέβαιος ότι δεν χρειάζονται την παρότρυνση άλλων και μάλιστα εκτός ΕΚΠΑ για να πράξουν το αυτονόητο , έχει όμως σημασία να γνωρίζουν το εύρος της στήριξης που θα είχε το αυτονόητο.

Ευάγγελος Βενιζέλος».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ