Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
x

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΑΠΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Γραμματέας ΜέΡΑ25 για λογαριασμούς ΔΕΗ: Το 56 με 60% της αύξησης της τιμής δεν οφείλεται στο φυσικό αέριο, οφείλεται στους ολιγάρχες

Eπίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποίησε σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, όπου είχε συζήτηση με φοιτητές και φοιτήτριες με θέμα «Τεχνολογία, Χρήμα, Πόλεμος» αλλά και την Πολιτική.

«Ο κόσμος στη μέση της πανδημίας πήγαινε στο σούπερ μάρκετ και έβλεπε τις τιμές των βασικών αγαθών να ανεβαίνουν 20% ακόμη και όταν ο επίσημος πληθωρισμός ήταν αρνητικός. Η αύξηση των τιμών, το ξέρουμε πολύ καλά, του ηλεκτρικού ρεύματος έχει γίνει πολύ πριν τον πόλεμο», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την προσέλευσή του στο Πανεπιστήμιο. «Η κυβέρνηση αυτή κρύβεται πίσω από εξωτερικές κρίσεις. Εμείς την κρίνουμε από το κατά πόσο λειτουργεί ως ένα αμορτισέρ που αποσβένει τον κραδασμό που έρχεται από έξω ή ως ένας μεγεθυντής του κραδασμού. Είναι μεγεθυντής του κραδασμού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχολίασε συγκεκριμένα την αύξηση της τιμής του ρεύματος: «Έχει τρελαθεί ο κόσμος με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το 56 με 60% της αύξησης της τιμής δεν οφείλεται στο φυσικό αέριο, οφείλεται στους ολιγάρχες. Ξέρουμε πολύ καλά, είμαστε και στην Ήπειρο, έχουμε υδροηλεκτρικά, όταν βρέχει τρέχει νερό, κινείται η τουρμπίνα του υδροηλεκτρικού, παράγει κιλοβατώρες. Κόστος αυτής της κιλοβατώρας, μηδέν. Η ιδιωτική, πλέον, ΔΕΗ της EBC χρεώνει γι' αυτή την κιλοβατώρα που της κόστισε μηδέν, τιμή σα να είχε παραχθεί από το πιο ακριβό φυσικό αέριο του κόσμου. Οπότε, έχουμε μία κυβέρνηση η οποία λειτουργεί υπέρ των αρπακτικών και κρύβεται πίσω από πραγματικά εξωγενή προβλήματα», σημείωσε.

Ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε επίσης το ενδεχόμενο εκλογών και τις πιθανές συνεργασίες. «Εκλογές πίστευα ότι θα γίνουν τον Μάιο μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Μετά είδαμε ότι κατέρρευσε δημοσκοπικά ο κ. Μητσοτάκης και ψυχολογικά και δεν θα τις κάνει τώρα, ελπίζει μάλλον να πάει καλά το καλοκαίρι με τον τουρισμό να τις κάνει το φθινόπωρο, αν όχι θα τις κάνει την άνοιξη, κοντός ψαλμός αλληλούια», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η συγκυβέρνηση είναι «σίγουρη», από τη στιγμή που «αυτοδυναμία πήγε περίπατο με την πτώση της δημοφιλίας του κ. Μητσοτάκη». «Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μία μετεκλογική αριθμητική που ήδη σχεδιάζεται. Το ερώτημα είναι, θα τους βγουν τα νούμερα να συγκυβερνήσουν Νέα Δημοκρατία-ΚΙΝΑΛ, θα τους βγουν τα νούμερα να συγκυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ή θα αναγκαστούν σε μία τριπλή μεγάλη συμμαχία που θα τους επιβάλουν από τις Βρυξέλλες βεβαίως, όπως έκαναν και με τον Ντράγκι στην Ιταλία, όπως κάνανε και με τον Παπαδήμο, όπως κάναμε και με τον Μάριο Μόντι. Εμείς είμαστε εδώ πάντως για να τους χαλάσουμε αυτά τα σχέδια», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «προοδευτική διακυβέρνηση», απάντησε: «Εμείς θέλουμε προοδευτική διακυβέρνηση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τι εννοεί; Εννοεί να τους ψηφίσουμε εμείς να γίνουν αυτοί υπουργοί να μας δώσουν κι εμάς κανένα υπουργείο για να περάσουν τα μέτρα των Βρυξελλών και τα μέτρα των ολιγαρχών με προοδευτικό πρόσημο. Ε, δεν φτιαχτήκαμε εμείς γι' αυτό. Η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικότατο ΟΧΙ, δεν θα τους κάνουμε υπουργούς ούτε θα γίνουμε κι εμείς υπουργοί για να συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι αυτά τα οποία λένε οι Βρυξέλλες έχουν και προοδευτικό πρόσημο. Ένας θα κάνει με προοδευτικό πρόσημο, άλλος θα κάνει με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, ο τρίτος θα κάνει με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, εμείς δεν θα τα κάνουμε, είναι απλό. Θα δυναμιτίσουμε τις διαδικασίες ερημοποίησης αυτής της χώρας».

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, εξέφρασε την άποψη ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία κερδίζει από όλη αυτή τη διαδικασία». «Εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν μασάμε τα λόγια μας και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία διαφώτισης του κόσμου ότι αυτή η διαδικασία, από τη μια μεριά η ακρίβεια που λεηλατεί το λαϊκό πορτοφόλι και η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων και της μεταβίβασης όλων των περιουσιακών στοιχείων είτε είναι η ΔΕΗ, είτε είναι το νερό, είτε είναι το λιμάνι, το ένα, το άλλο, ο αερολιμένας, είναι μια διαδικασία φτωχοποίησης της Ελλάδας υπέρ των πολύ λίγων Ελλήνων και βεβαίως της ολιγαρχίας του εξωτερικού», πρόσθεσε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ