Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΜΕ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΕΘ-ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

Με φυσική παρουσία η φετινή ΔΕΘ, λέει ο πρόεδρος του φορέα Τάσος Τζήκας - Τι θα γίνει με τα εμβολιαστικά κέντρα. Γιατί αποσύρθηκε η Γαλλία

«Η απόφασή μας είναι να διοργανώσουμε κανονικά τη φετινή Έκθεση του Σεπτεμβρίου και μάλιστα με φυσική παρουσία, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Αυτό δηλώνει στην Voria.gr ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO Τάσος Τζήκας. Προσθέτει ότι, παράλληλα, θα υποστηρίξουμε τη διοργάνωση και ηλεκτρονικά. Όπως εξηγεί ο κ. Τζήκας, η διοργάνωση της φετινής Έκθεσης είναι κοινή βούληση όλων. «Υπάρχει επικοινωνία με την κυβέρνηση. Η διάθεση όλων είναι να λειτουργήσει φέτος η Έκθεση εκτός κάποιας δραματικής ανατροπής των δεδομένων. Η αγορά το θέλει, η Πολιτεία το θέλει και φυσικά κι εμείς το θέλουμε, για πολλούς λόγους, οικονομικούς αλλά και άλλους».

Όπως εξηγεί ο κ. Τζήκας φέτος τα πράγματα φαίνονται να είναι πολύ καλύτερα καθώς, στο μεταξύ, θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και οι εμβολιασμοί. «Φυσικά θα τηρήσουμε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όσον αφορά τις αποστάσεις, τον ελεγχόμενο αριθμό των επισκεπτών, ενώ θα αξιοποιήσουμε και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία όπως τα self tests, τα rapid tests κ.ο.κ.».

«Θέλουμε η φετινή Έκθεση να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό γεγονός, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη έκθεση στην Ευρώπη μέσα στο 2021».

Συγχρόνως με την Έκθεση θα γίνει και το φόρουμ το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, σαν μια υβριδική Έκθεση, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας της πανδημίας. «Πέρυσι είχε σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία και αποφασίσαμε να το καθιερώσουμε και αυτό. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στην τελική μορφή του φόρουμ, ενδεχομένως να αφαιρεθούν τα δύο σαββατοκύριακα που ήταν αφιερωμένα στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι φέτος θα επισκεφθούν την Έκθεση».

Από χθες όλο το δυναμικό της ΔΕΘ – HELEXPO βρίσκεται στις θέσεις του καθώς ξεκινά η ουσιαστική φάση της προετοιμασίας. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει να ενημερώνουμε την αγορά ότι η Έκθεση θα γίνει κανονικά. Όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος στη διοργάνωση θα δοθεί έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, ο κεντρικός άξονας θα είναι 'Ο κόσμος μετά την πανδημία, οικονομικός, κοινωνικός, πολιτικός. Η πανδημία είναι ένα σημείο καμπής για ολόκληρη την ανθρωπότητα, επηρέασε και επηρεάζει κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας και αυτό θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO.

Χωρίς τη Γαλλία

Η δεύτερη είδηση σχετικά με την Έκθεση η οποία πρόκειται να γίνει το διάστημα 11 με 19 Σεπτεμβρίου, αφορά την τιμώμενη χώρα. «Επρόκειτο να είναι η Γαλλία η οποία όμως μας ειδοποίησε πως δεν θα συμμετάσχει παρότι το θέλει πάρα πολύ. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν ακόμη να ενεργοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς βρίσκονται σε κάποιας μορφής lockdown και επειδή δεν θέλουν να υποβαθμίσουν τη συμμετοχή τους, γι' αυτό και μας ενημέρωσαν, και συμφωνήσαμε, ότι καλό θα ήταν να μεταθέσουμε για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, τη συμμετοχή τους στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα. Έτσι θα δούμε μέσα στη διετία 2022 και 2023 πως θα γίνει η κατανομή με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο ρόλο της τιμώμενης χώρας», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, εξηγεί ο κ. Τζήκας, «ξεκινήσαμε να δουλεύουμε ένα concept να είναι τιμώμενη χώρα φέτος η Ελλάδα. Σε μια κατεύθυνση 'παρελθόν, παρόν και μέλλον', με αφορμή και την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Τώρα αρχίσαμε να το δουλεύουμε αυτό και η ακριβής ταυτότητα του concept θα ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα».

Και Έκθεση και εμβόλια

Ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί είναι η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων εντός του χώρου της ΔΕΘ. Αυτή τη στιγμή επισκέπτονται τη ΔΕΘ καθημερινά εκατοντάδες πολίτες προκειμένου να εμβολιαστούν. Η ΔΕΘ είναι το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη και το ερώτημα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που θα γίνει κανονικά η Έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Όπως εξηγεί ο κ. Τζήκας «η συμφωνία που κάναμε είναι να έχουμε διαθέσιμα από τον Αύγουστο τα περίπτερα που σήμερα λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα. Θα δούμε τι θα κάνουμε. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η ΔΕΘ, μαζί και με το εμβολιαστικό κέντρο, εφόσον παραστεί ανάγκη». Σε αυτή την περίπτωση είναι σαφές ότι η Έκθεση θα υποχρεωθεί να περιοριστεί σε λιγότερα περίπτερα απ' ό,τι συνήθως.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ