Τρίτη 22 Ιουνίου 2021
x

ΤΖΑΝΑΚΗΣ: ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι πάνω από 2.000, αλλά μεγάλο μέρος τους είναι προσυμπτωματικά ή ασυμπτωματικά, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Για τρεις ωφέλιμους παράγοντες που θα φέρουν αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού, αν υπάρξει προσοχή, έκανε λόγο ο καθηγητής ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «έχουμε τρέξει το μοντέλο μας με 2 – 3 παραδοχές. Υπάρχουν τρεις προβλεπτικοί ωφέλιμοι παράγοντες και κάποιοι βλαβεροί. Οι ωφέλιμοι παράγοντες είναι ο εμβολιασμός, που πηγαίνει εξαιρετικά τις τελευταίες μέρες, δεύτερον ο καλός καιρός, και τρίτον ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι υπό επιδημιολογική επιτήρηση με τα self test. Το βλαπτικό κομμάτι είναι η αύξηση της κινητικότητας και των κοινωνικών επαφών. Με βάση το μοντέλο μας περισσότερο ή λιγότερο οι ωφέλιμοι παράγοντες εξουδετερώνουν τους βλαπτικούς, και θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση έστω σε χαμηλότερους ρυθμούς».

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πάντως ότι για να βγουν σωστά τα μοντέλα θα πρέπει να μην κάνουμε τα λεγόμενα κορωνοπάρτι, οι καταστηματάρχες να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες να δημιουργήσουν κοινωνικά μικροπεριβάλλοντα με φίλους που τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Περιμένουμε και μάλλον θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αυτή την εβδομάδα ο δείκτης των θανάτων ανέφερε επίσης ο κ. Τζανάκης, κάνοντας λόγο για 500 θανάτους ανά εβδομάδα. Νομίζω θα αρχίσουμε από αυτή την εβδομάδα να βλέπουμε λίγο χαμηλότερους θανάτους ανά ημέρα, 55 με 65 όχι 80 είπε.

Μίλησε ακόμα για σταθερή αποκλιμάκωση 30% στις κλίνες και πτώση 25% στις ΜΕΘ. «Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι πάνω από 2.000, αλλά μεγάλο μέρος τους είναι προσυμπτωματικά, ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα, που δεν κάνουν μεγάλη χρήση υπηρεσιών υγείας μεγάλη, καλές περιπτώσεις» διευκρίνισε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ