Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
x

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Τι είπε για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τις μετεκλογικές συνεργασίες, τον Ανδρουλάκη, τον Βαρουφάκη και την ακρίβεια

Την οδύνη του για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Περνώντας στα της επικαιρότητας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε «βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε, δεν πρέπει να μας ανησυχεί μόνο η πώληση των F16 στην Τουρκία, αλλά «η συνολική στήριξη». «Ήταν ένα σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ήταν ένα διπλωματικό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρέτησαν τον Ηλία Νικολακόπουλο

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάντεν ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν τα F16 της Τουρκίας αλλά και ότι η θέση του είναι πως πρέπει της πουλήσουν νέα, μια άποψη που έχει από τον περασμένο Δεκέμβρη, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη βάση αυτής της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πριν φύγει για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά ήταν «ψέματα». «Άρα ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε έστω στη συνάντηση του με τον κ. Μπάιντεν τη θέση την αμερικανική για στήριξη εκσυγχρονισμό και πώληση νέων αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία και είπε ψέματα ή ακόμα χειρότερα ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκης και άρα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι και στην καλύτερη φάση που έχουν βρεθεί ποτέ», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αν είχε συμβεί αυτό με το turkaegean επί πρωθυπουργίας μου, θα γύρναγα με τα πόδια από τη Μαδρίτη», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ερωτώμενος τι θέση έχει ο ίδιος για τα εξοπλιστικά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά σε κάθε νέα αγορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απάντησε ότι «εμείς προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των F-16 το 2017. Και είναι η μόνη κίνηση άμεσης στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά σε αναβάθμιση σε βάθος δεκαπενταετίας». «Έχουμε ευθύνη όταν μιλάμε για εξοπλισμούς να μιλάμε για την άμυνα της χώρας αλλά να βλέπουμε τις δυνατότητες της χώρας», σημείωσε.

«Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ «η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο». «Η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία», υπογράμμισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την απλή αναλογική ως «το πιο δίκαιο σύστημα» που επιτρέπει συνεργασίες, για λόγους πρακτικούς αλλά και «πολιτικής τάξης».

«Είναι αδιανότητο να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερωτώμενος για τα μετεκλογικά σενάρια.

Ερωτηθείς τι θα πει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, απάντησε «δεν έχω να πω τίποτα με τον Ανδρουλάκη». Σημείωσε, ότι μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων εκλογών θα μεσολαβήσει ένα καθοριστικό διάστημα και το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Όπως πρόσθεσε, αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές, «όλα θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των αρχηγών στο ενδιάμεσο διάστημα». «Εμείς θα είμαστε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή», ανέφερε, ενώ για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα λάβει το απαιτούμενο 3% και εισέλθει ξανά στη Βουλή.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αισχροκέρδεια» σχετικά με την υψηλή τιμή της βενζίνης στη χώρα μας, την οποία συνέκρινε με τα άλλα κράτη. «Δεν μπορεί να μην μειώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ενώ η βενζίνη έχει φτάσει τα 2,5 ευρώ», συμπλήρωσε.

«Εγώ δεν εστιάζω στα ζητήματα της ακρίβειας ως γεγονός. Εστιάζω σε εναλλακτικές ώστε να επουλωθεί αυτό το τραύμα. Στην Ελλάδα καταγράφηκε 62% ενεργειακός πληθωρισμός, την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφηκε 39%. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Άφησε τα καρτέλ της ενέργειας ανεξέλεγκτα. Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ όταν ξεκινούσε η κρίση», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας, σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι σχεδιάζει εκλογές Σεπτέμβρη και του ζήτησα να σταματήσει την υποκρισία και την αβεβαιότητα και να ορίσει τώρα ημερομηνία εκλογών. Το πιο κρίσιμο από τις προτάσεις μου είναι να ορίσει ο κ. Μητσοτάκης μια διακομματική επιτροπή που να διασφαλίσει ίσο χρόνο προβολής για όλα τα κόμματα. Εμείς λοιπόν λέμε να μην πάμε σε τοξικές εκλογές, αλλά με όρους ισοτιμίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, εννοώντας τον χρόνο κάλυψης του κάθε κόμματος από τα ΜΜΕ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ