Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
x

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

Οι τρόποι για τη σωστή ενημέρωση όσον αφορά στις επενδύσεις εξετάστηκαν στο περιθώριο του 3ου συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισξς

Η σωστή ενημέρωση των πελατών για τον κόσμο των επενδύσεων και η παροχή προϊόντων που είναι απλά και διαφανή, ώστε να μπορούν να επικοινωνηθούν εύκολα και να είναι κατανοητά, είναι παράγοντες που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων, τόνισε ο Ηρακλής Μπαμπλέκος, διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, στο 3o Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης που διοργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Στο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, το οποίο είναι το θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου, έλαβαν επίσης μέρος από τον Ομιλο Πειραιώς, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Αsset Management ΑΕΔΑΚ κ. Γιώργος Δαϊρης και o κ. Ιωάννης Μπόικος, Senior Director, Affluent & Upper mass Sales Management Head της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Μπαμπλέκος επισήμανε ότι η αγορά των Α/Κ κινείται στην Ελλάδα χαμηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ίδια στιγμή που οι έλληνες προτιμούν να τοποθετούν την περιουσία τους σε μετρητά και ακίνητα. «Yπάρχει η ευκαιρία ανάπτυξης της αγοράς και εμείς στην Πειραιώς ΑΕΔΑΚ πιστεύουμε ότι για να αναπτύξουν επενδυτική κουλτούρα οι πελάτες μας πρέπει να γνωρίσουν καλύτερα τον κόσμο των επενδύσεων», σημείωσε.

«Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό που καλύπτει από βασικές επενδυτικές αρχές έως και πιο σύνθετες έννοιες συνδεδεμένες με την επένδυση και, μαζί με το δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς, φροντίζουμε για τη διαρκή ενημέρωση των πελατών μας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να είναι τα Α/Κ απλά και διαφανή ως προς τα χαρακτηριστικά τους και τις χρεώσεις τους, ώστε να είναι εύκολα επικοινωνήσιμα και κατανοητά. Πέραν της παραδοσιακής προώθησης Α/Κ, η Πειραιώς έκανε προσβάσιμη την υπηρεσία διαχείρισης χαρτοφυλακίου σε πελάτες με χαμηλότερα εισοδήματα ή ποσά προς επένδυση, μέσω των Επενδυτικών Χαρτοφυλακίων Πειραιώς Optimum, με στόχο να βοηθήσει όσον το δυνατόν περισσότερους πελάτες, να αποκτήσουν άποψη στο τι προσφέρει η επαγγελματική διαχείριση και πως αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ κ. Γιώργος Δαΐρης σε συζήτηση με θέμα «A/K & ESG investing» αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Ομίλου σε ESG Α/Κ, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 330 εκ.ευρώ υπό διαχείριση. «Η μετάβαση στις αρχές που πρεσβεύει το ESG για περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος, ως εκ τούτου η διαδρομή θα έχει πολλές θετικές και αρνητικές εκπλήξεις που άλλοτε θα επιταχύνουν και άλλοτε θα επιβραδύνουν την πορεία προς τον στόχο, όπως οι παλινδρομήσεις και τα ερωτηματικά που έχουν γεννήσει οι έκτακτες αποφάσεις για επαναφορά στη χρήση άνθρακα και λιγνίτη σε ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Δαϊρης. «Ως διαχειριστές κεφαλαίων φροντίζουμε να επενδύουμε με στόχο την μέγιστη απόδοση για τους μεριδιούχους μας και ταυτόχρονα να συμπεριλαμβάνουμε τις ευαισθησίες και τις προτεραιότητες που αναδεικνύουν ως κοινωνία. Φροντίζουμε να συμμορφωνόμαστε με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως η διαφορετική χρονικά υποχρέωση των εταιρειών προς συμμόρφωση», επισήμανε.

Ο κ. Ιωάννης Μπόικος, Senior Director, Affluent & Upper mass Sales Management Head της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρθηκε αναλυτικά στα Επενδυτικά χαρτοφυλάκια Optimum, τα οποία, όπως είπε, καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές επενδυτικό ταξίδι: γεωγραφική διασπορά, διαβάθμιση ρίσκου, ενεργή διαχείριση από την αρμόδια επενδυτική ομάδα και πάντα σύμφωνα με την εκάστοτε Επενδυτική στρατηγική, διενέργεια αυτοματοποιημένου τακτικού rebalancing για τον κάθε πελάτη ξεχωριστά σε 6μηνη βάση, καθώς και ad hoc αναδιάρθρωση εφόσον κρίνεται απαραίτητο από την επενδυτική επιτροπή και πάντα εντός των προκαθορισμένων ορίων του κάθε χαρτοφυλακίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ