Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
x

ΤΟ TESTING ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΤΑ ΠΑΓΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΣΚΙΜΩΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΕΒΑΝΙ ΒΕΡΟΙΑΣ

Οι άθλοι των ελληνικών δομικών υλικών στις ανεπτυγμένες αγορές, ο κορωνοϊός που καλπάζει και η Βέροια που θέλει να… γλυκαθεί από το ρεβανί

Καλημέρα σας!

Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τη ζέστη να αυξάνεται μέρα με την ημέρα, η πανδημία επιστρέφει δριμύτερη. Ακόμη και στα περισπούδαστα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας ο κορωνοϊός και οι παραλλαγές του Ο4, Ο5 κ.λπ. βρίσκουν και πάλι τη θέση τους. Μαζί επέστρεψαν και οι επιστήμονες – πρωταγωνιστές των τελευταίων 30 μηνών, οι οποίοι -τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς- διατυπώνουν και πάλι τις απόψεις τους. Κάπως έτσι μάθαμε ότι η αλγοριθμική μέθοδος για την εκτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων, που δημιούργησε εδώ και δύο χρόνια ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και η ομάδα του, από τις αρχές Ιουνίου πέφτει μέσα στις προβλέψεις με… ανατριχιαστική ακρίβεια, αφού οι αποκλίσεις με τις επίσημες ανακοινώσεις είναι της τάξεως των 30 ή 60 κρουσμάτων. Με αυτό το δεδομένο η εκτίμησή του ότι η χώρα θα φτάσει στα μέσα Ιουλίου σε έναν ημερήσιο μέσο όρο σε βάθος εβδομάδας τα 25.000 κρούσματα είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η αποκλιμάκωση -προβλέπει ο καθηγητής- στα μέσα Αυγούστου, όταν τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει σε 4.000 – 5.000 κρούσματα ημερησίως. Όπως λέει ο ίδιος σημαντικό μέτρο περιορισμού της διασποράς της πανδημίας είναι όχι μόνο η μάσκα, που ακούγεται όλο και πιο έντονα, αλλά και η επιστροφή στο εντατικό testing, μέσω του οποίου θα καταγραφούν και θα περιοριστούν τα κρούσματα. Επίσης, ο κ. Σαρηγιάννης λέει ότι σε αυτή τη φάση η πανδημία τροφοδοτείται κυρίως από τους Έλληνες που μολύνονται, ενώ όσο περνούν οι μέρες και μπαίνουμε στον σκληρό πυρήνα του καλοκαιριού ο συσχετισμός αναμένεται να αλλάξει… υπέρ των τουριστών, οι οποίοι εισέρχονται μαζικά στη χώρα χωρίς καμία προϋπόθεση και κανέναν έλεγχο.

Παγάκια στους Εσκιμώους

Χωρίς αμφιβολία για να πουλήσει κανείς παγάκια στους Εσκιμώους ή άμμο στους Βεδουίνους πρέπει είτε να κάνει μαγικά είτε να έχει ξεχωριστές ιδιότητες. Κι όταν μιλάμε για τις διεθνείς αγορές –και μάλιστα τις ανεπτυγμένες- τότε τα μαγικά πάνε περίπατο και παραμένουν οι ξεχωριστές ιδιότητες. Το καλό προϊόν, οι σωστές τιμές, η επαρκής εξυπηρέτηση, όλα όσα διαμορφώνουν ένα ανταγωνιστικό πακέτο. Κάτι που κάνουν επί χρόνια, αθόρυβα, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και τα πέριξ. Ιδιαίτερα ορισμένοι κλάδοι, όπως για παράδειγμα τα δομικά υλικά, έχουν αξιοθαύμαστες επιδόσεις, καθώς υπάρχουν ελληνικές εταιρείες -λαμπρό παράδειγμα είναι η ISOMAT- που πραγματοποιούν πωλήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες -κυρίως στη Γερμανία-, στις οποίες εδώ και δεκαετίες λειτουργούν επιχειρήσεις που πρωτοπορούν και είναι παγκόσμιοι leaders στο συγκεκριμένο πεδίο. Τελικά μόνο η διεθνής παρουσία μπορεί να πιστοποιήσει πέραν πάσης αμφιβολίας την αξία μιας ελληνικής παραγωγικής εταιρείας, ενώ είναι, πλέον, κοινώς παραδεκτό ότι μόνο μέσω της επώνυμης παραγωγής, που κατοχυρώνει προστιθέμενη αξία και της εξωστρέφειας υπάρχει υγιής επιχειρηματική ανάπτυξη.

Η είδηση για το ρεβανί Βέροιας…

«Το παραδοσιακό ρεβανί της Βέροιας, το οποίο γλυκαίνει χρόνια τώρα τους μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης, επιλέχθηκε από τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» κι ετοιμάζει πλέον «βαλίτσες» για τις Βρυξέλλες ώστε να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να προετοιμαστεί και να συνταχθεί ο σχετικός φάκελος αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD, ο δήμος Βέροιας και το Τμήμα Τουρισμού διοργανώνουν εσπερίδα ενημέρωσης των επαγγελματικών φορέων γύρω από την προοπτική πιστοποίησης του εμβληματικού γλυκού της πόλης. «Το ρεβανί μαζί με το ροδάκινο είναι η κορωνίδα στη διατροφική μας αλυσίδα», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης, αναφορικά με την πιστοποίηση που θα επιχειρήσει να πετύχει το παραδοσιακό, σιροπιαστό, γλυκό της μακεδονικής πόλης. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

… και ο αστικός μύθος

Εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι της Βέροιας, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, πορεύονται με τον αστικό μύθο ότι η φήμη για το ρεβανί της πόλης οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο, με τη συνταγή να αποτελεί οικογενειακό επτασφράγιστο μυστικό. Ακούγονται, μάλιστα ιστορίες, για τον πατέρα της οικογένειας, ο οποίος έμπαινε στο εργαστήριο ξημερώματα μόνος, για να μην παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής του γλυκού ούτε τα παιδιά του. Ή ακόμη ότι μέλος της συγκεκριμένης οικογένειας προτίμησε να μη δημιουργήσει οικογένεια για να μην υποχρεωθεί να αποκαλύψει τη μυστική συνταγή. Φυσικά απ’ όλη αυτή τη φήμη επωφελήθηκαν και άλλοι ζαχαροπλάστες της Βέροιας και τελικά ολόκληρη η περιοχή. Η υπόθεση θυμίζει έντονα ένα ανάλογο σκηνικό στη Θεσσαλονίκη, με τη ρωσική σαλάτα του ψητοπωλείου «Ρογκότης», που στην τελευταία του φάση βρισκόταν στη γωνία της οδού Καλαποθάκη με τη Βενιζέλου. Ένας άλλος αστικός μύθος επιμένει ότι η συνταγή εκείνης της ρωσικής δεν δόθηκε ποτέ και σε κανέναν, με αποτέλεσμα να χαθεί. Εάν υποθέσουμε, δηλαδή, ότι αρκεί μια συνταγή για να γίνει ελκυστικό ένα φαγητό, ένα γλυκό, μία σαλάτα…
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ