Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
x

ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΟ ΒΙΔΟ Η ΖΕΛΙΚΑ ΤΣΒΙΑΝΟΒΙΤΣ (VID)

Η κατάθεση στεφάνου έγινε στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης για την παρουσία των Σέρβων στην Κέρκυρα και το νησί Βίδο 1916-1918.

Στεφάνι στη μνήμη των 6.000 Σέρβων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου στο νησί Βίδο στην Κέρκυρα, κατέθεσε σήμερα η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ζέλικα Τσβιάνοβιτς, συνοδευόμενη από την Πρέσβειρα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλιτσα Ρίστοβιτς Κρστιτς και την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Γέλενα Γιοβάνοβιτς.

Η κατάθεση στεφάνου έγινε στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης για την παρουσία των Σέρβων στην Κέρκυρα 1916-1918.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα, «μεταξύ των Σέρβων στρατιωτών που μοιραία οδηγήθηκαν στο νησί της Κέρκυρας, υπήρχαν άρρωστοι και εξαντλημένοι πολίτες. Μεταφέρθηκαν στο νησί του Βίδο, όπου η τραγωδία του Σερβικού λαού έφτασε στο αποκορύφωμά της».

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, τόσο κοντά, τονίζεται στην ανακοίνωση «στην ανέφικτη σωτηρία».

Πολλοί από αυτούς κατέληξαν στα βάθη του Ιονίου πελάγους και η τραγική μοίρα τους τραγουδήθηκε από τον Μίλουτιν Μπόγιτς στο διάσημο «Γαλάζιο Νεκροταφείο» που έγινε συνώνυμο με τα δεινά του Σερβικού λαού στο νησί του Βίδο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ