Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την «επόμενη ημέρα» στην κτηματαγορά - Τι προμηνύεται για το μέλλον – Βαρόμετρο το φθινόπωρο.

Βαρόμετρο για την πορεία της αγοράς ακινήτων αποτελούσε για πολλούς εκπροσώπους του κλάδου ο Οκτώβριος, ωστόσο με την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και δη στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί από τις πλέον «φορτωμένες» επιδημιολογικά περιοχές, ο εφιάλτης για ένα κύμα πανδημίας αναζωπυρώνεται.
    
Ο κλάδος της κτηματαγοράς και δη της Θεσσαλονίκης πέρασε από 40 κύματα στην περίοδο της δεκαετούς κρίσης και το διάστημα που είχε εδραιωθεί σε φάση ανάκαμψης αποτελώντας, δημοφιλή, επενδυτικό προορισμό για ξένους επιχειρηματίες, υψηλού βεληνεκούς,  και όχι μόνον, βρέθηκε πάλι  σε δυσχερή θέση.

Όπως λένε γνώστες της αγοράς το ελληνικό real estate εξαιτίας της σημαντικής εξάρτησης που έχει από επενδυτές του εξωτερικού, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό αγοροπωλησιών που πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα, λόγω της ανασφάλειας που νιώθουν οι εν δυνάμει εγχώριοι αγοραστές, δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα, που εκτινάσσει την αγωνία για το επόμενο διάστημα.

Η αλήθεια είναι πως η συμμετοχή του προγράμματος της Χρυσής Βίζας στις επενδύσεις στη Θεσσαλονίκης ήταν περιορισμένο, σε αντίθεση με την Αθήνα, ωστόσο υπήρχαν ξένα funds, ή μεμονωμένοι επενδυτές κυρίως Ισραηλινοί, αλλά και Βαλκάνιοι που αναζητούσαν και έκλειναν συμφωνίες, που σε κάποιες περιπτώσεις αφορούσαν ολόκληρα κτήρια.

Σήμερα όλα έχουν παγώσει, καθώς όσοι δεν είχαν προχωρημένες συμφωνίες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας αν τελικά τους συμφέρει ως επενδυτικός προορισμός η Θεσσαλονίκη ή αν θα ανοίξουν, μόλις τους δοθεί η ευκαιρία, τα φτερά τους για άλλους προορισμούς.

Την ίδια ώρα σε δεινή θέση έχουν βρεθεί οι ιδιοκτήτες Airbnb, κάποιοι εκ των οποίων έχουν στην κατοχή τους σεβαστό αριθμό ακινήτων 40-50 και σήμερα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, βρίσκονται στα αζήτητα.  

Κάποιοι καταφεύγουν στην παραδοσιακή μίσθωση ή στην πώληση των ακινήτων τους, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως βρίσκουν ανταπόκριση.

Την ίδια ώρα δεκάδες καταστήματα, ακόμη και στα πιο εμπορικά σημεία της Θεσσαλονίκης, ξενοικιάζονται, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς  εκτιμάται πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, εξαιτίας και των υποχρεώσεων που συσσωρεύονται.

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα μηνύματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο, όπου καταγράφεται επιδείνωση στην πρόθεση των νοικοκυριών για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα

Βασική παράμετρος για την επόμενη ημέρα της αγοράς ακινήτων είναι πόσο γρήγορα θα βρεθεί το ασφαλές εμβόλιο για τον κορωνοϊό ώστε να ξαναμπεί σε θετική τροχιά το επενδυτικό κλίμα και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές να πάψουν να αισθάνονται πως βρίσκονται σε κινούμενη άμμο.

Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις η ατμομηχανή της κτηματαγοράς δεν φαίνεται να μπαίνει σε ασφαλείς ράγες πριν από τις αρχές του 2021. Το ζήτημα είναι πως εκφράζονται φόβοι για το πόσοι ιδιοκτήτες θα μπορέσουν να αντέξουν μέχρι τότε και να μην προχωρήσουν, εφόσον το έχουν ανάγκη, σε βεβιασμένες πωλήσεις.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως πάντα υπάρχουν κάποιοι που μέσα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε, ανακαλύπτουν ευκαιρίες.

Έτερη παράμετρος είναι πόσο γρήγορα θα μπορέσει να  δώσει το πολυπόθητο «φιλί της ζωής» στην αγορά ακινήτων η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, που φέτος λαβώθηκε ανεπανόρθωτα. Στη Θεσσαλονίκη, μεγάλος αριθμός ακινήτων που αγοράστηκαν, ήταν ακίνητα που αποκτήθηκαν για να μπουν στην τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία, βραχυχρόνιες μισθώσεις κλπ). Ήδη κάποια εξ αυτών είναι σε εξέλιξη διαμόρφωσης με την ανασφάλεια όμως να είναι υπαρκτή, για το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να δουλέψουν όπως είχαν αρχικά εκτιμήσει.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ενεργοποίηση των εγχώριων αγοραστών καθώς στη δεδομένη περίοδο, φαίνεται να βρίσκονται … σε ύπνωση, ή να αναζητούν συγκεκριμένους τύπους διαμερισμάτων σε ποσά που οι ίδιοι θέτουν, ως προαπαιτούμενα, και όχι οι ιδιοκτήτες τους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ