Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΕΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΠΑΡΩΝ Ο ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ (VID)

Μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς διαμαρτύρονται για την απόσπαση - Παρών και ο Μπουτάρης.

Με τη λέξη "ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ" σχηματισμένη μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς διαμαρτύρονται για μία ακόμα φορά για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Τα μέλη της κίνησης έχουν τοποθετήσει στον χώρο μπροστά από το άγαλμα αντίγραφο της μακέτας με το βυζαντινό σταυροδρόμι που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στον σταθμό και πλακάτ με το σύνθημα "σας βλέπουμε", ενώ κρατούν στα χέρια πανό όπου αναγράφεται η φράση "Έγκλημα στη Βενιζέλου".Σε δηλώσεις του ο συντονιστής της εκτελεστικής γραμματείας της Κίνησης Πολιτών, Φωκίων Δεληγιάννης, στόχος της συγκέντρωσης είναι να ενημερωθούν οι Θεσσαλονικείς ότι η διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν, που όπως είπε αναίτια ακυρώθηκε, είναι η ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση για την κατασκευή του μετρό. "Δεν χωρούνε πείσματα ή μικροπολιτικές επιδιώξεις", είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν υποδεικνύει στην κυβέρνηση ποια λύση θα επιλέξει.Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η Δέσποινα Κουτσούμπα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, ενώ οργάνωσε ανάλογη συγκέντρωση το πρωί. Η κ. Κουτσούμπα ανέφερε ότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του μετρό, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι για την ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστούν 48 μήνες.

Δείτε εδώ: Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για Βενιζέλου - «Καταστρέφουν και τα αρχαία και το μετρό»

Το παρών έδωσε και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι μία εκδήλωση που εκφράζει το συναίσθημα των Θεσσαλονικέων και τόνισε ότι η απόσπαση συνιστά ξήλωμα της ιστορίας της πόλης.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων.

Τη διαμαρτυρία πλαισιώνει ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, μέλη του οποίου σε λίγο θα ερμηνεύσουν το τραγούδι "Ο εφιάλτης της Περσεφόνης" του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Νίκου Γκάτσου. "Με αυτόν τον τρόπο απαντούμε στη βαρβαρότητα της απόσπασης", σημείωσε ο εκπρόσωπος του συλλόγου, Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο οποίος τόνισε πως ο καλλιτεχνικός κόσμος της πόλης δεν θα μπορούσε να λείψει.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ