Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ (VID)

Η καταγραφή των αστέγων γίνεται κάθε χρόνο τέτοιο μήνα ώστε να είναι γνωστός ο αριθμός τους, αλλά και τα σημεία που βρίσκονται στην πόλη.

Μπορεί ο Νοέμβριος να είναι ένας μήνας που με την είσοδο του να απασχολεί κυρίως τη δημοτική αστυνομία όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο υπάρχουν και άλλες δράσεις που δεν μπορούν να περιμένουν.

Ο λόγος για την καταμέτρηση των αστέγων της πόλης, που γίνεται κάθε χρόνο τέτοιο μήνα, ώστε να καταγραφεί ο αριθμός των αστέγων που είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρη την πόλη, και να είναι γνωστά τα ακριβή σημεία τους ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι περισσότεροι, παρά την ενημέρωση που λαμβάνουν για την ύπαρξη του Υπνωτηρίου και του Ανοιχτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, αρνούνται εκ πεποιθήσεως να μεταφερθούν στις δομές. Αρνούνται, ακόμη και τις περιόδους που η θερμοκρασία πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν να οδηγηθούν σε θερμαινόμενους χώρους.

«Ξεκινάμε μια καταγραφή των αστέγων, ώστε με την έλευση του χειμώνα και την πτώση της θερμοκρασίας να έχουμε τη δυνατότητα να τους εντοπίζουμε γρήγορα. Εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν θα τους μεταφέρουμε στις κοινωνικές δομές του δήμου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στόχος μας είναι να μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να τους προσφέρουμε ό,τι χρειαστούν. Μια κουβέρτα, κάποιο φάρμακο, οποιαδήποτε αρωγή απαιτηθεί. Να είμαστε στο πλευρό τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Δημοτική Αστυνομία δημιουργεί ένα «Ψηφιακό Χάρτη Αστέγων», ο οποίος μοιράζεται σε όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας προκειμένου, μόλις πέσει η θερμοκρασία, να γνωρίζουν όλα τα κλιμάκια των δημοτικών αστυνομικών σε ποια σημεία βρίσκονται οι άστεγοι και πώς μπορούν να τους στηρίξουν. Με διανομή φαγητού, με κουβέρτες και ρούχα, με είδη πρώτης ανάγκης. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, οι δημοτικοί αστυνομικοί τους προμηθεύουν με πράγματα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ αρκετές φορές βοηθούν και οι ίδιοι όπως μπορούν.

«Οι περισσότεροι κατ' επιλογή δεν πηγαίνουν στις δομές. Επομένως, δουλειά μας είναι όταν πιάσει το πολύ κρύο να ξέρουμε πού είναι και τι ανάγκες έχουν», συμπληρώνει ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Πέτρος Παπαφίλης. Στην τελευταία καταγραφή είχαν εντοπιστεί περίπου 40 σημεία στην πόλη, στα οποία είχαν βρει έναν χώρο για να κοιμηθούν 48 άστεγοι. Με βάση τους ελέγχους της υπηρεσίας, το προφίλ των αστέγων στην πόλη, όπως λέει ο κ. Παπαφίλης, είναι κυρίως άνδρες και πολύ λιγότερες γυναίκες. Είναι Έλληνες και ξένοι, ηλικίας άνω των 45 με 50 ετών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ