Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Το νέο δημαρχιακό μέγαρο στον δήμο Νεάπολης Συκεών θα κατασκευαστεί στο υφιστάμενο σημείο αφού κατεδαφιστεί το υπάρχον παλιό κτήριο

Συνεχίζεται η διαδικασία της διαβούλευσης για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του δήμου Νεάπολης Συκεών για το 2023, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να παρουσιάζει αναλυτικά τα μεγάλα επερχόμενα έργα, ενώ παράλληλα έδωσε αναλυτικές απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεσαν οι πολίτες από τις Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου.

«Η νέα χρονιά, το 2023, θα είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για τις Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου, καθώς πολλά μεγάλα και εμβληματικά έργα θα βρίσκονται στη φάση της υλοποίησής τους, είτε με την έναρξη των εργασιών είτε με τη δημοπράτησή τους. Είναι έργα που θα καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αναβαθμίζοντας τους όρους της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι έργα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της μακράς διαβούλευσης με την κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς της, κατά την οποία καταγράφηκαν οι ιδέες και οι προτάσεις των συμπολιτών μας, ιεραρχήθηκαν, εντάχθηκαν σταδιακά στα Τεχνικά Προγράμματα και αφού ωρίμασαν όλες οι συνθήκες προωθήθηκαν προς εκτέλεση».

Σημειώνεται ότι ο υπό συζήτηση-διαβούλευση Προϋπολογισμός 2023 ανέρχεται στα 70.695.522,64 ευρώ και το Τεχνικό Πρόγραμμα στα 18.714.875,97 ευρώ, ενώ το ύψος των επενδύσεων είναι κατά πολύ αυξημένο καθώς θα εκτελεσθούν έργα που χρηματοδοτούνται από άλλες πηγές (ΕΣΠΑ, ΟΧΕ, «Αντώνης Τρίτσης», κ.λπ.).

Μεταξύ αυτών των έργων, η ανακοίνωση των οποίων έγινε δεκτή από τους παραβρισκόμενους πολίτες και εκπροσώπους συλλόγων και φορέων με ιδιαίτερη ικανοποίηση, συμπεριλαμβάνονται:

• Η ανακατασκευή και ανάπλαση του κεντρικού οδικού άξονα της Επταπυργίου και 50 κάθετων προς αυτόν δρόμων (με 11.000 συνολικά νέες φυτεύσεις δέντρων/θάμνων/καλλωπιστικών φυτών), της Καρόλου Κουν, τμημάτων της Ρήγα Φεραίου μέχρι την Κύπρου και πέντε πάρκα-πλατείες,
• Η κατασκευή των 1ου-5ου Δημοτικών Σχολείων και 4θέσιου Νηπιαγωγείου, με κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή του ΒΑΟ,
• Η ανάπλαση τμήματος της περιοχής Καλλιθέας,
• Η κατασκευή του 1ου ΕΠΑΛ Συκεών, για το οποίο περιμένουμε την οριστική ανάδειξη αναδόχου, και θα καλύπτει ανάγκες των Συκεών, του Αγ. Παύλου και μεγάλου τμήματος της Άνω Πόλης,
• Το ΚΑΠΗ Ευαγγελίστριας που έχει ανακατασκευαστεί και ήδη φιλοξενεί επιπλέον τα δημοτικά ιατρεία και κοινωνικές υπηρεσίες,
• Το Δημοτικό Ιατρικό Κέντρο επί της Επταπυργίου 72Α στις Συκιές, όπου μετά τη μεταφορά των Υπηρεσιών από το παλιό ενοικιαζόμενο κτίριο, λειτουργεί ήδη το 2ο ΚΑΠΗ Συκεών και το Βοήθεια στο Σπίτι, και εκεί θα λειτουργήσει το 4ο ΚΗΦΗ του δήμου μας, ενώ θα γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια μαστογράφου και αξονικού τομογράφου,
• Η λειτουργία του 2ου ΚΗΦΗ Συκεών στην οδό Ι. Παρασκευά στις Συκιές,
• Η προώθηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων και των μελετών για την κατασκευή του νέου σύγχρονου και πρωτοποριακού 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παύλου,
• Η ριζική ανακαίνιση των αθλητικών χώρων-γυμναστηρίων κάτω από τις κερκίδες στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», που θα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών των Δ.Ε. Συκεών και Αγ. Παύλου.

Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο

Αυτό, όμως, που προκάλεσε αίσθηση ήταν η αποκάλυψη του δημάρχου για το νέο μεγάλο όραμα, που είναι η κατασκευή Δημαρχιακού Διοικητικού Μεγάρου με υπόγειο πάρκινγκ, στο οποίο θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες του δήμου. Αυτό θα κατασκευαστεί στο υφιστάμενο σημείο αφού κατεδαφιστεί το υπάρχον παλιό κτήριο και το παρακείμενο κτήριο του Παιδικού Σταθμού.

Ωστόσο, τη διαφορά θα την κάνουν τα εμπορικά καταστήματα που θα προβλεφθούν στο ισόγειο, το γυμναστήριο, όπως και το καφε-εστιατόριο στον τελευταίο όροφο, στοιχεία που θα προσδώσουν τον χαρακτήρα ενός παράλληλου εμπορικού κέντρου «που θα αναβαθμίσει συνολικά στην περιοχή και θα αλλάξει την εικόνα του δήμου», όπως ανέφερε ο δήμαρχος. «Είναι μια ιδέα, ένα όραμα που το επεξεργαζόμαστε χρόνια. Τώρα, όμως, είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του καθώς το πρόγραμμα ΣΔΙΤ ανοίγει και για την κατασκευή τέτοιων μεγάρων και μπορούμε να τρέξουμε τις διαδικασίες για την αξιοποίησή του», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «με τέτοια μεγάλα οράματα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το μέλλον του τόπου μας».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές εμπλούτισε τον μακρύ κατάλογο των έργων που εντάσσονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις αναπλάσεις Παιδικών Χαρών, στην ανακατασκευή-ασφαλτόστρωση πολλών οδικών αξόνων και οδών, στη δημιουργία σχολικών δακτύλων για την ασφαλή κίνηση των μαθητών και εκπαιδευτικών, κ.ά.

«Πολλές προτάσεις των συλλόγων και φορέων της κοινωνίας είναι ενσωματωμένες στο Τεχνικό Πρόγραμμα, και ιδιαίτερα των σχολικών κοινοτήτων, με τις οποίες βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση, επικοινωνία και διάλογο με τις διευθύνσεις και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, και τοπικός Αντιδήμαρχος Συκεών, Μιχάλης Βουλγαρίδης, καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων που αφορούν τα σχολεία, ενώ προτάσεις για την ασφάλεια των πεζών στις οδούς και τα πεζοδρόμια, για τη δημιουργία υπαίθριων γυμναστηρίων στα πάρκα, τη δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, κ.ά, κατέθεσαν η πρόεδρος της Δ.Κ. Ρένα Αυγερινού και της ο πρόεδρος της Δ.Κ. Αγ. Παύλου Κώστας Ταχτατζής.

ΤΗΛΕΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Ο διευρυμένος κοινωνικός διάλογος και η διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2023, ολοκληρώνεται με τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με την υποστήριξη της πλατφόρμας Novoville, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ.

Η παρακολούθηση και συμμετοχή των πολιτών και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και φορέων στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είναι εφικτή μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους (links):

• Google Meet για ενεργή συμμετοχή με video και ήχο: https://meet.google.com/mnj-dath-ipr
• Σελίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Facebook (live streaming video): https://www.facebook.com/dhmosneapolhsykewn
• Κανάλι YouTube του δήμου Νεάπολης-Συκεών (live streaming video): https://www.youtube.com/channel/UCt_mtbcjcYUuMh4GOKcQHUQ
• Περισσότερες πληροφορίες & live streaming video στην ιστοσελίδα www.e-diavoulefsi.gr

Να σημειωθεί ότι η διαβούλευση μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διαδικασία που εμβάθυνε τον δημοκρατικό διάλογο καθώς στις δυο προηγούμενες η συμμετοχή των πολιτών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Την περσινή διαδικασία των πέντε τηλεδιαβουλεύσεων παρακολούθησαν συνολικά 1.824 πολίτες, ενώ 141 άτομα έθεσαν ερωτήσεις, έκαναν σχόλια και κατέθεσαν τις προτάσεις τους μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Google Meet, facebook, Youtube Live, Website).

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ