Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΝΟΛΙΚΑ 797 ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων όλης της Βόρειας Ελλάδας έχει προκαλέσει η απομάκρυνση εκατοντάδων εργαζόμενων, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που μπήκαν σε αναστολή εργασίας επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν έδωσε η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας ότι η απομάκρυνση των εργαζομένων έχει προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία όλων των μονάδων υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, 797 υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης έλαβαν τις διοικητικές πράξεις και απομακρύνθηκαν από την εργασία τους, ποσοστό 7,7% του συνόλου των 10.340 εργαζομένων.

Σε απόλυτους αριθμούς οι περισσότεροι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή είναι στα μεγάλα νοσοκομεία και κυρίως σε Παπανικολάου και Παπαγεωργίου. Ωστόσο στα μικρότερα νοσοκομεία το ποσοστό αυτών που σταμάτησαν να εργάζονται είναι μεγαλύτερο, με το νοσοκομείο Γεννηματάς να έχει πλέον σε αναστολή το 17,5% του προσωπικού του.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η απομάκρυνση των συγκεκριμένων εργαζόμενων έχει οδηγήσει σε συγχωνεύσεις κλινικών, κλείσιμο αιθουσών χειρουργείων, δυσλειτουργία σε κλινικές και περιορισμένα διαθέσιμα κρεβάτια σε κάθε εφημερία.

Αναλυτικά η κατάσταση των νοσοκομείων, σύμφωνα με την ομοσπονδία, είναι η εξής:

ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 125 (σε σύνολο 2.000) εργαζόμενοι σε αναστολή. ΜΕΘ κλίνες 15 covid και 15 κλίνες γενικές. Από 9 αίθουσες χειρουργείου λειτουργούν μόνο 3. Σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Η ψυχιατρική κλινική κλειστή από την έναρξη της πανδημίας. Σύμπτυξη πολλών κλινικών.

ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Νοσοκομείο αναφοράς covid. 110 (σε σύνολο 1800) εργαζόμενοι σε αναστολή. Εργαζόμενοι πλήρως εμβολιασμένοι και 23 με την 1η δόση εμβολίου νοσούν επίσης νοσούν και 2 που δεν εμβολιάστηκαν. ΜΕΘ: 15 κλίνες covid και 10 κλίνες γενικές. 5 κλειστές χειρουργικές αίθουσες από 10. Γενικές εφημερίες με πολύ περιορισμένα διαθέσιμα κρεβάτια, λόγω σύμπτυξης κλινικών που λειτουργούν μόνο για covid ασθενείς. Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες, μετά από τις βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες (σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια, κλπ) αναπλήρωσης εργαζομένων και στη Διοικητική και Τεχνική υπηρεσία.

ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 157 (σε σύνολο 2000) εργαζόμενοι σε αναστολή. Τα κενά καλύπτονται με αναστολή αδειών και αναδόχους από ιδιωτικές εταιρείες στην τεχνική υπηρεσία. ΜΕΘ κλίνες 7 covid και 11 κλίνες γενικές. 3 κλινικές covid. Κλειστές 8 χειρουργικές αίθουσες από τις 14.

ΓΝΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 157 (σε σύνολο 1900 ) εργαζόμενοι σε αναστολή. ΜΕΘ κλίνες 20 covid και 10 κλίνες γενικές. Δυσλειτουργία στις 2 πνευμονολογικές covid κλινικές λόγω ότι είναι σε αναστολή 12 εργαζόμενοι.

ΓΝΘ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: 53 (σε σύνολο 400) εργαζόμενοι σε αναστολή .Λόγω αναστολής αρκετοί υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα. Εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού έγινε συνένωση προγραμμάτων εργασίας με σύμπτυξη τμημάτων. Από τις 4 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο 2, λόγω απόσπασης αναισθησιολόγων σε άλλα νοσοκομεία. ΜΕΘ γενικές 8 κλίνες.

ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: 40 (σε σύνολο 400) εργαζόμενοι σε αναστολή. Σοβαρή υποστελέχωση σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αναστολών και μεταφοράς 40 περίπου εργαζομένων στο κέντρο ημερήσιας νοσηλείας στην περιοχή Πυλαίας.

ΓΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 70 (σε σύνολο 400) εργαζόμενοι σε αναστολή. 13 γενικές κλίνες ΜΕΘ και 0 για covid. Προβλήματα λειτουργίας λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού ειδικά μετά τις αναστολές.

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ: 40 (σε σύνολο 940) εργαζόμενοι σε αναστολή, 20 ανεμβολίαστοι σε αναρρωτική. Λόγω των αναστολών, σοβαρές ελλείψεις στο νοσηλευτικό και στο προσωπικό καθαριότητας.

ΑΓ . ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 45 (σε σύνολο 500) εργαζόμενοι σε αναστολή. 8 κλίνες covid στη ΜΕΘ και 4 κλίνες γενικές. Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού στη Διοικητική Υπηρεσία. Δυσλειτουργία στην Παθολογική κλινική, λόγω μετακίνησης παθολόγου σε άλλο νοσοκομείο και μη αναπλήρωσής του.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Σοβαρά προβλήματα καταγγέλλει η ομοσπονδία και για τα περιφερειακά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, αναφέροντας ενδεικτικά τα εξής:

ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: 10 % μη εμβολιασθέντες εργαζόμενοι στους 550. Δυσλειτουργία στις κλινικές λόγω της έλλειψης προσωπικού, προβλήματα στους εργαζόμενους λόγω αναγκαιότητας κανονικών αδειών.

ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: 49 μη εμβολιασθέντες από τους 490. Το νοσοκομείο λειτουργεί με σοβαρή υποστελέχωση, που κορυφώθηκε με τις αναστολές. Εξαιτίας αυτού μετακινείται νοσηλευτικό προσωπικό από Κ.Υ. Χαλκιδικής, που κι εκείνο λειτουργούν οριακά. Ο αξονικός δεν λειτουργεί 24ωρο, αλλά μερικές ημέρες και ώρες ανάλογα τη δυνατότητα του ενός ιατρού. Σε τροχαίο ατύχημα ο γιατρός κλήθηκε από το σπίτι.

ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: 49 μη εμβολιασθέντες από τους 490. Τραγική η έλλειψη με τους αναισθησιολόγους που έχει συνέπεια την αναβολή πολλών χειρουργείων. Έλλειψη καρδιολόγων, με δυσλειτουργία της κλινικής. Λόγω της υποστελέχωσης, συρρικνώνονται κλινικές και τα προγράμματα εργαζομένων.

ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ: 40 μη εμβολιασθέντες από τους 450. Σε αναστολή ο Διευθυντής της Νεφρολογικής κλινικής και του αναισθησιολογικού. 1 καρδιολόγος σε αναστολή. Προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

ΓΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ- ΚΕΦΙΑΠ: 20 μη εμβολιασθέντες από τους 396. 5 τραυματιοφορείς σε αναστολή από τους 21. Μόνιμο πρόβλημα ότι η λειτουργία του νοσοκομείου στηρίζεται σε 65 επικουρικούς, δεν έχει φύλαξη σε 24ωρη βάση και οι προκηρύξεις των ιατρών βγαίνουν άγονες. καθώς απουσιάζει η έξτρα μοριοδότηση για παραμεθόριο.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: 33 μη εμβολιασθέντες στους 126, 19 νοσηλευτικό, για 10 δομές με 164 κλίνες. Οι δομές λειτουργούν κυρίως με νοσηλευτές, 1 κοινωνική λειτουργό part time, ανά 3 δομές και γιατρό μια φορά το μήνα ανά δομή αν χρειαστεί. Το πρόγραμμα εργασίας καλύπτεται με μετακινήσεις προσωπικού. Κινδυνεύουν να κλείσουν δομές λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ: Η μοναδική επικουρική τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων, λείπει με αναρρωτική , λήγει η σύμβασή της με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ: Η μοναδική επισκέπτρια υγείας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΜΟΥΔΑΝΙΑ: 19 μη εμβολιασθέντες στα 60 άτομα , προσωπικού είναι σε αναστολή. (5 νοσηλεύτριες, 6 γιατροί, παρασκευάστριες, μαίες, καθαρίστριες ).

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ : 3 άτομα σε αναστολή.

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ : Η μοναδική Διοικητική υπάλληλος είναι σε αναστολή.
Από κάθε Κ.Υ. μετακινήθηκαν από την 4η ΥΠΕ 2 άτομα στο νοσοκομείο Πολυγύρου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ