Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ-ΧΑΜΗΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για την εποχή κινούνται τα αποθέματα αίματος στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Κάλεσμα σε εθελοντές αιμοδότες.

Νέα έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων απευθύνουν οι υπεύθυνοι αιμοδοσιών στη Θεσσαλονίκη, που κάνουν λόγο για ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω έλλειψης σε αποθέματα αίματος.

«Κάθε καλοκαίρι οι ελλείψεις αίματος παρατηρείται να είναι πάρα πολύ μεγάλες. Φέτος υπάρχει και η πανδημία του covid κι αυτό πραγματικά δυσχεραίνει την κατάσταση. Παρατηρούνται ελλείψεις αίματος σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης και θεωρώ και σε όλη την Ελλάδα, και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, και γι αυτό κι εμείς σαν Σύλλογος καλούμε τους εθελοντές αιμοδότες να έρθουν, να αιμοδοτήσουν και να μπορέσουν να βοηθήσουν την κοινότητα των θαλασσαιμικών να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερο Αύγουστο» τονίζει χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του Eλληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Στέλλα Μηνά.«Φέτος για πρώτη φορά από την αρχή του Ιουλίου με τη λήξη της καραντίνας διαπιστώσαμε ότι τα αποθέματα του αίματος ήταν χαμηλά για την εποχή» δηλώνει από την πλευρά της η διευθύντρια αιμοδοσίας στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, κ. Παναγιώτα Χαλκιά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, έγινε έκκληση προς τους γιατρούς και διευθυντές« να προτρέπουν τους ασθενείς τους να καταθέτουν αίματα για χειρουργεία, για προγραμματισμένα και να μην κάνουν χρήση από κατάθεση από πρηγούμενες αιμοληψίες, καθώς χρειαζόμαστε και φρέσκο αίμα που πρέπει να χορηγηθεί μέσα σε 35 ημέρες».Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο γύρω από τους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό και την ασφάλεια των ίδιων των αιμοδοτών αλλά και της διαδικασίας της αιμοδοσίας, η κ. Χαλκιά ήταν σαφής: «Ελάτε». «Μπορούν όσοι εμβολιάζονται, είτε μετά την πρώτη είτε μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, να έρθουν να αιμοδοτήσουν άφοβα. Αυτό που συστήνει το Εθνικό Κέντρο Αίματος είναι εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα, πυρετό, να έρθουν μία εβδομάδα μετά την αποδομή των εβδομάδων» σημείωσε.Εθελόντρια αιμοδότρια που βρέθηκε σήμερα στο Ιπποκράτειο τόνισε: «Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ξέρει κάποιος, το μόνο που έχεις να χάσεις είναι δέκα λεπτά από τη ζωή σου και τίποτα άλλο. Δέκα λεπτά από έναν καφέ, τίποτα παραπάνω, αλλά σώζει ζωές».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ