Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ (ΦΩΤΟ)

Εγκαινιάστηκε πρόσφατα το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα του Ζαγκλιβερίου, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Καράογλου

Εγκαινιάστηκε πρόσφατα το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα του Ζαγκλιβερίου, το οποίο στεγάζεται στο πρώην κτήριο του Αγροτικού Συνεταιρισμού και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρου Καράογλου, του προέδρου της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου Νίκου Κοπαρανίδη, αλλά και την πολύτιμη συνδρομή του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Ζαγκλιβερίου.

Σκοπός των εμπνευστών είναι, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, οι επισκέπτες να μάθουν την ιστορία του τόπου και να γνωρίσουν καλύτερα γνωστές και άγνωστες πτυχές της συμμετοχής των Ζαγκλιβερινών στον Μακεδονικό Αγώνα, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο αναμμένο το κερί της μνήμης και προβάλλοντας τους αγώνες της ευρύτερης περιοχής για την πολυπόθητη ελευθερία.Το αρχειακό και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από δωρητές όπως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» Μιχαήλ Παπανούσης, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μιχάλης Μωραΐτης, ο Νίκος Κοπαρανίδης και τα μέλη του Συλλόγου Μανδριτσιωτών Ζαγκλιβερίου, οι οποίοι συνέβαλαν στη συλλογή των εκθεμάτων, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβαν οι διακεκριμένοι μουσειολόγοι Βασίλειος και Νικόλαος Νικόλτσιος.

Μεταξύ των εκθεμάτων που ξεχωρίζουν -και τα οποία πολύ σύντομα θα εμπλουτιστούν- είναι μια αυθεντική στολή Μακεδονομάχου, επιστολές της εποχής, φορεσιές, αναμνηστικά μετάλλια, όπλα του αγώνα, καθώς και ένας πίνακας με τα ονόματα όλων των Ζαγκλιβερινών που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα.

Εντός του Μουσείου υπάρχει μια γωνιά που είναι αφιερωμένη στη Μανδρίτσα της Ανατολικής Θράκης, από την οποία προήλθαν οι 60 οικογένειες Ελλήνων Θρακιωτών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Ζαγκλιβέρι μετά τον ξεριζωμό του 1914.Πριν την τέλεση των εγκαινίων του Μουσείου προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής, με τους κυρίους Καράογλου και Κοπαρανίδη να εξιστορούν γεγονότα της εποχής.

«Με οδηγό την ιστορική μνήμη προχωρούμε στο μέλλον δίχως να λησμονούμε την προσφορά των συντοπιτών μας στον ιερό αγώνα της ελευθερίας» τόνισε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «το ζωντάνεμα της μνήμης δεν γεννά την κακία, οδηγεί στην αυτογνωσία».

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς για το Ζαγκλιβέρι γιατί αποκτούμε το δικό μας σημείο αναφοράς στην ένδοξη ιστορία του Έθνους μας» επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου Νίκος Κοπαρανίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Καράογλου για την πρωτοβουλία του να δημιουργηθεί το Μουσείο.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, αντιδήμαρχοι του δήμου Λαγκαδά, δημοτικοί σύμβουλοι, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Βόλβης Θανάσης Κυριάκου και πλήθος πολιτών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ