Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ

Εκπομπές καπνού και σήμερα από καμινάδες των ΕΛΠΕ - Δεν προκύπτει ζήτημα ασφάλειας ή περιβαλλοντικών επιπτώσεων, διαβεβαιώνει η εταιρεία

Καθησυχάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια για τον καπνό που εκλύεται από δύο καμινάδες του διυλιστηρίου στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις του ομίλου στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το φαινόμενο εμφανίστηκε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, στις 16 Δεκεμβρίου, με τα ΕΛΠΕ να διαβεβαιώνουν τότε ότι επρόκειτο για περιορισμένης έκτασης τεχνικό πρόβλημα λόγω αιφνίδιας δυσλειτουργίας σε μία μεμονωμένη μονάδα παραγωγής.

Διαβεβαίωναν, δε, τους κατοίκους της περιοχής ότι δεν υπήρξε ούτε συντρέχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την ασφάλειά τους ή τυχόν επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον, «ενώ τηρούνται στο ακέραιο όλα τα προβλεπόμενα μέτρα Ασφάλειας & Προστασίας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία».

Εντούτοις, ο καπνός παρατηρήθηκε και σήμερα προκαλώντας ανησυχία σε πολίτες της περιοχής. Μιλώντας στη Voria.gr, υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τον εκλυόμενο καπνό δεν συντρέχει κάποιο περιβαλλοντικό ζήτημα ή θέμα ασφάλειας και πως οφείλεται στην επανεκκίνηση της μονάδας. «Πρόκειται για θύσανους που προκαλούνται από τη συμπύκνωση και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή», καθησύχασε και διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες, πιθανώς και αύριο, θα έχει γίνει πλήρης αποκατάσταση και οι εγκαταστάσεις θα λειτουργούν κανονικά, με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ από τις 16 Δεκεμβρίου:

«Περιορισμένης έκτασης τεχνικό πρόβλημα λόγω αιφνίδιας δυσλειτουργίας, παρουσιάστηκε το πρωί σε μία μεμονωμένη μονάδα παραγωγής των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν τα αντίστοιχα συστήματα προστασίας, σύμφωνα με το σχεδιασμό της εγκατάστασης και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τις σχετικές διαδικασίες ενέργειες.

Ως αποτέλεσμα εμφανίζεται άσπρος καπνός σε δύο καμινάδες του διυλιστηρίου, που είναι ορατός από τις γύρω περιοχές. Πρόκειται για διαδικασία η οποία διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την συνολική ασφάλεια. Προβλέπεται δε από τον σχεδιασμό και τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της εγκατάστασης.

Η διαχείριση του συμβάντος από το υπεύθυνο προσωπικό της εγκατάστασης είναι από την πρώτη στιγμή υποδειγματική και απολύτως σύμφωνη με τις ισχύουσες διαδικασίες ασφάλειας και λειτουργίας των διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει κανένα συμβάν ασφάλειας, ή περιβάλλοντος. Για το ζήτημα ενημερώθηκαν άμεσα όλες οι αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επισημαίνεται ότι το τεχνικό πρόβλημα είναι ήδη σε φάση σταδιακής αποκατάστασης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. διαβεβαιώνει τους κατοίκους της περιοχής ότι δεν υπήρξε, ούτε συντρέχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την ασφάλειά τους, ή τυχόν επιπτώσεις στο ευρύτερο περιβάλλον, ενώ τηρούνται στο ακέραιο όλα τα προβλεπόμενα μέτρα Ασφάλειας & Προστασίας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ