Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΕΡΓΑΤΗ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΦΟΙΝΙΚΑ

Στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια κατά παραυτουργία ο τότε αντιδήμαρχος του δήμου Καλαμαριάς και ένας επόπτης.

Ποινές φυλάκισης σε δύο άτομα κατηγορούμενα για τον θάνατο ενός άνδρα στο πλαίσιο εργατικού δυστυχήματος το 2017 στη Θεσσαλονίκη επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Ο άνδρας 71 ετών συμμετείχε στην κοπή ενός φοίνικα στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, που όμως του στοίχισε τη ζωή.

Στο εδώλιο κάθισαν με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια κατά παραυτουργία ο τότε αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης του δήμου Καλαμαριάς, που καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης με αναστολή καθώς και ένας επόπτης των εργασιών, που ήταν παρών τη μοιραία μέρα, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, επίσης με αναστολή.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2017 στην περιοχή Βότση της Καλαμαριάς. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μια κάτοικος της περιοχής πραγματοποίησε επανειλημμένες κλήσεις στην αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να μεταβεί συνεργείο για την κοπή του φοίνικα, που βρισκόταν ωστόσο σε ιδιωτικό χώρο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών κοπής του δέντρου, αυτό έπεσε και καταπλάκωσε τον άτυχο 71χρονο.

Όπως είπαν οι κατηγορούμενοι, δεν υπολογίστηκε σωστά το βάρος του φοίνικα, καθώς λόγω της υγρασίας αυτό αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα στην αρχή να εγκλωβιστεί το χέρι του. Στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν το δέντρο, αυτό έπεσε και χτύπησε τον άτυχο άνδρα στο κεφάλι. Για τον απεγκλωβισμό του επιχείρησε η Πυροσβεστική ωστόσο ο άνδρας αργότερα κατέληξε.

Οι δύο κατηγορούμενοι σημείωσαν κατά τις απολογίες τους ότι δεν ευθύνονται για τον θάνατο του άνδρα.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας της έδρας τόνισε ότι δόθηκε μια εντολή για «λόγους εξυπηρέτησης» καθώς το δέντρο ήταν σε ιδιωτικό χώρο και κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Είπε ακόμα πως, ενώ το δέντρο θέλει ιδιαίτερη εκτίμηση, η εντολή δόθηκε σε ένα συνεργείο «παντελώς ανειδίκευτο και μάλιστα σε έναν άνθρωπο 71 χρονών που εκτελούσε κοινωφελή εργασία».

«Είστε πολύ έντιμοι άνθρωποι, αλλά η αμέλειά σας είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνει ένας άνθρωπος», είπε προτείνοντας την ενοχή τους. Στους κατηγορούμενος αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ