Τετάρτη 12 Μαΐου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ

Στο Γυάλινο Περίπτερου του Κήπου των Γλυπτών στήθηκε η έκθεση φωτογραφιών με θέμα την πανδημία από τον διαγωνισμό του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ

Ο τεράστιος αγώνας των υγειονομικών, η αγωνία των ασθενών, η μοναξιά των πολιτών και όλα τα πρωτόγνωρα που έφερε στη ζωή μας η πανδημία του κορωνοϊού, παρουσιάζονται μέσα από τη διεισδυτική ματιά των Ελλήνων φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων σε μία μοναδική έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης στο Γυάλινο Περίπτερο του Κήπου των Γλυπτών της Νέας Παραλίας.

Οι 88 συγκλονιστικές φωτογραφίες που θα εκτεθούν είναι αυτές που επιλέχθηκαν στην τέταρτη Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ στην Θεσσαλονίκη, με τίτλο #PRESS_photostories 2020 που προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα, από τις συνολικά 400 που υπέβαλαν 52 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις φωτογραφίες φυσικά έχει η μάχη που έδωσαν κατά την περσινή χρονιά γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες για να σώσουν τους ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό, αλλά και οι απόκοσμες εικόνες από τα νεκροταφεία της χώρας που γέμισαν από τα θύματα της πανδημίας. Ωστόσο, αποτυπώνονται και όλες οι πτυχές της πανδημίας, με τους άδειους δρόμους, τις απολυμάνσεις, τους πολίτες με τις μάσκες, τις συνθήκες στα σχολεία, το δράμα των προσφύγων και οι νέοι τρόποι επικοινωνίας που επέβαλε ο κορωνοϊός.

Λόγω των μέτρων προστασίας που καθιστά μη επισκέψιμο το περίπτερο οι φωτογραφίες είναι στραμμένες προς τα έξω, έτσι ώστε να είναι ορατές από τον κόσμο που κάνει τον περίπατό του στην παραλία. Με αντίστοιχο τρόπο θα εκτεθεί κι ένα μέρος των φωτογραφιών στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Για τέταρτη χρονιά το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ διοργανώνει αυτήν την έκθεση, που είναι μοναδική πανελλαδικά. Πέρσι ήμασταν θύματα στον πρώτο κύκλο της πανδημίας. Φέτος προσαρμοστήκαμε κάνοντας την έκθεση με τρόπο που να μπορεί να είναι επισκέψιμη, χωρίς να παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας», είπε στη Voria.gr ο διευθυντής της ΕΣΗΕΜ-Θ, Γιάννης Κοτσιφός και πρόσθεσε: «Αυτό που προκύπτει από το μονοθεματικό πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση η ποιότητα του ελληνικού φωτορεπορτάζ φάνηκε πολύ υψηλή. Άλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να δείξουμε ότι το φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα κινείται σε ένα επίπεδο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Οι βραβευμένες φωτογραφίες

Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου θα γίνουν την Παρασκευή 16 Απριλίου σε διαδικτυακή εκδήλωση, κατά την οποία θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι. Οι φωτογραφίες που απέσπασαν βραβεία είναι οι εξής:

#PRESS_photo 2020
Γιώργος Βιτσαράς - Δειγματοληπτικός έλεγχος για COVID-19 από κλιμάκιο γιατρών εντός του Ζαππείου, Αθήνα, 3 Ιουλίου 2020

2ο ΒΡΑΒΕΙΟ
Γιώργος Μουτάφης - Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία εντατικολόγoς αφυπνίζει COVID-19 ασθενή από τεχνητό κώμα. Εκείνος ανταποκρίνεται στο παράγγελμα του γιατρού και του σφίγγει το χέρι. Αθήνα, 17 Απριλίου 2020

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ
Λευτέρης Παρτσάλης - Η κυρία Κωνσταντίνα Βαβουράκη, 85 ετών, συνομιλεί με την εγγονή της μέσω βιντεοκλήσης κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας στην Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2020