Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΗΡΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ... ΞΕΝΟΔΟΧΟ ΤΟΥΣ

Δεκάδες κτήρια στο ιστορικό κέντρο διατίθενται για την κατασκευή ξενοδοχείων ή Airbnb – Οι τιμές ανάλογες με την κατάσταση και τα τετραγωνικά μέτρα

Στην άνοδο της τουριστικής κίνησης της Θεσσαλονίκης ποντάρουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που τα διαθέτουν προς πώληση, με την προοπτική να μετατραπούν είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όπως λένε κύκλοι της κτηματαγοράς, ολοένα και περισσότερα κτήρια, πολλά εξ αυτών διατηρητέα, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, βγαίνουν από τους ιδιοκτήτες του προς πώληση.

Κάποια εξ αυτών είναι ανακαινισμένα και διαθέτουν άδεια για την ανάπτυξη ξενοδοχείου, ή είχαν λειτουργήσει στο παρελθόν ως τουριστικά καταλύμματα, ενώ άλλα χρήζουν σημαντικών παραμβάσεων και στο παρελθόν φιλοξενούσαν γραφειακούς χώρους.  

Μία αναζήτηση σε ιστοτόπους μεσιτικών γραφείων, καταδεικνύει πως πωλούνται δεκάδες μικρά ή και μεγαλύτερα ακίνητα, από το ύψος της οδού Μητροπόλεως μέχρι την Εγνατία και σε δρόμους που περικλείονται μεταξύ των δύο κεντρικών αρτηριών, καθώς και στο ύψος της οδού Ολύμπου. Η βέλτιστη λύση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων είναι η μετατροπή τους σε ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που οι ίδιοι προτείνουν στους ενδιαφερόμενους.  

Τα εν λόγω ακίνητα πωλούνται ανάλογα με την κατάσταση τους, το σημείο που βρίσκονται και την έκταση που καταλαμβάνουν σε ένα εύρος τιμών που κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως και 18,5 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των κτιριών που είναι προς διάθεση εκτείνονται σε δύο, ή τρεις ορόφους.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως ενώ έχουν πραγματοποιηθεί διαπραγματεύσεις - για ξενοδοχεία τόσο στην καρδιά της πόλης, όσο και σε προάστια της Θεσσαλονίκης - μεταξύ ιδιοκτητών που επιθυμούν την πώληση του ακινήτου τους και εν δυνάμει επενδυτών, μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν τελεσφορήσει.

Αιτία; Η υπαναχώρηση, τελευταία στιγμή σε κάποιες περιπτώσεις, από τους ενδιαφερόμενους καθώς μετά την υπογραφή του προσυμφώνου, δεν προχωρούν στην καταβολή των χρημάτων που έχουν συμφωνηθεί.  

Μαζί με το ακίνητο πουλούν και γη!

Ενδεικτική της προσπάθειας από τους ιδιοκτήτες για την ανεύρεση αγοραστών είναι η περίπτωση κτιρίου, στην τιμή πώλησης του οποίου, σύμφωνα με τη σχετική αγγελία, περιλαμβάνεται και έκταση στο πρώτο πόδι της Χαλκδικής, ή άλλη που στην τιμή συμπεριλαμβάνονται και τα καταστήματα που βρίσκονται κάτω από το ακίνητο. Κάποιοι άλλοι αναφέρουν πως έχει εγκριθεί επιδότηση για την ανακαίνιση των ακινήτων, προκειμένου να λειτουργήσει ως δέλεαρ για τους εν δυνάμει επενδυτές.

«Οι επενδυτές αναζητούν πάντα ευκαιρίες» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Voria.gr, η Αγάπη Ξιφλίδου, MRICS, στον τομέα Μελετών και Εκτιμήσεως Αξιών Ακινήτων της Pointers Property Services. «Το πρόβλημα είναι πως οι ιδιοκτήτες, συχνά δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση των ακινήτων τους και το κόστος που θα δαπανήσει ο εν δυνάμει αγοραστής για την ανακαίνιση, με συνέπεια να ζητούν πολύ υψηλά ποσά, τα οποία δύσκολα θα λάβουν» λέει χαρακτηριστικά η κα. Ξιφλίδου επισημαίνοντας πως η Θεσσαλονίκη σαφώς και μπορεί να αντέξει τις ξενοδοχειακές μονάδες που συνεχώς αναπτύσσονται. «Το κλειδί για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της πόλης είναι τα ξενοδοχεία που κατασκευάζονται να είναι υψηλών προδιαγραφών. Βλέπουμε πως σε περιόδους μεγάλων συνεδρίων, εκθέσεων και διοργανώσεων η Θεσσαλονίκη έχει υψηλές πληρότητες. Αν υπάρχουν περισσότερα ξενοδοχεία, θα υπάρχει δυνατότητα για τη φιλοξενία περισσότερων επισκεπτών» τονίζει η κα. Ξιφλίδου.    
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ