Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΩΝΟΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙ ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Μεγάλες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές σε Θεσσαλονίκη και Πιερία, αφού δεν έλαβαν ενίχυση για τις περσινές απώλειες.

Το θέμα ενίσχυσης των μυδοπαραγωγών από την πολιτεία, ένα θέμα που ταλανίζει τον κλάδο για πολλούς μήνες και σχετίζεται άμεσα με την πανδημία και τις απώλειές τους για ολόκληρη την περσινή παραγωγή, ανέδειξε η συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, εχθές στη Βουλή.

«Ένας δυναμικός εξαγωγικός κλάδος να οδηγείται σε αδιέξοδο και να κινδυνεύει με αφανισμό», όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνεται ότι το ζήτημα είχε έρθει ξανά με ερώτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον περασμένο Ιούλιο ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση.

Όπως είπε ο Σωκράτης Φάμελλος «από τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ ο τότε υπουργός, κ. Βορίδης, και κορυφαία στελέχη της ΝΔ και της Αυτοδιοίκησης είχαν δεσμευτεί για ειδική ενίσχυση του κλάδου γιατί χάθηκε η παραγωγή του 2020 λόγω Covid 19. Από τότε, οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, εδώ και οχτώ μήνες, υπόσχονται σε πολλαπλές συναντήσεις ενίσχυση, την ίδια στιγμή που οι μυδοκαλλιεργητές στηρίζουν μια δυναμική και σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαγωγική δραστηριότητα χωρίς ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής γίνεται στο Θερμαϊκό Κόλπο με σημαντικότερες καλλιέργειες σε Κύμινα, Χαλάστρα και Μακρύγιαλο και πάνω από 300 επιχειρήσεις να ασχολούνται στη μυδοπαραγωγή και πολλοί περισσότεροι εργαζόμενοι φυσικά».

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε το γεγονός ότι οι μυδοκαλλιεργητές έχουν χρεωθεί για να ετοιμάσουν τη νέα χρονιά και τη νέα παραγωγή, η διάθεση της οποίας παραμένει επισφαλής, χωρίς να έχουν λάβει καμία ενίσχυση (εκτός της επιστρεπτέας προκαταβολής για λίγους), και κάλεσε τον Υφυπουργό να δεσμευτεί με τις απαντήσεις του για το πότε και το κυριότερα με ποιο ποσό θα αποζημιωθούν οι μυδοπαραγωγοί.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «δυστυχώς όμως, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εχθές στη Βουλή, αναίρεσε όλες τις δεσμεύσεις και αναφέρθηκε αόριστα σε αίτημα που θα κάνει το Υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από επεξεργασία που θα κάνει το Υπουργείο με το ΕΠ Αλιείας, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο των μυδοπαραγωγών».

«Φαίνεται ότι μετά από τόσους μήνες κοροϊδίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει την χρεωκοπία ενός ανταγωνιστικού κλάδου, που είναι συνδεδεμένος με τα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας μας», δήλωσε ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ