Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
x

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Η ΑΝΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΝΟΣΙΑ ΜΕΣΩ ΝΟΗΣΗΣΗΣ

Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται απο αυτή του εμβολίου και λέγεται υβριδική, προστατεύοντας και από τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου.

Τη διαπίστωση ότι η ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι καλύτερη από την ανοσία που αποκτά ένας άνθρωπος μέσω της νόσησης έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου παραθέτοντας αποτελέσματα διεθνών μελετών.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Θεοδωρίδου, από την έναρξη του εμβολιστικού προγράμματος, υπήρχαν  προβληματισμοί για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας.

«Σήμερα γνωρίζουμε πως διαρκεί έξι ή περισσότερους μήνες. Για άτομα που είχαν νοσήσει με Covid, υπάρχει σύσταση για μια δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη νόσηση. Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται απο αυτή του εμβολίου και λέγεται υβριδική, προστατεύοντας και από τη μετάλλαξη Δέλτα. Η ανοσία επηρεάζεται από ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Δεν έχουμε στοιχεία για ανοσία στην ασυμπτωματική λοίμωξη», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Παράλληλα είπε πως σεδομένα μελέτης του CDC έχουν δείξει πως η ανοσία από τον εμβολιασμό υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από την Covid.

«Η νόσος Covid όπως δείχνουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι απειλητική. Όσο για την τρίτη δόση, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet μελέτη του Χάρβαρντ σύμφωνα με την οποία το mRNA εμβόλιο της Pfizer σε πάνω από 728.000 άτομα άνω των 12 ετών, στα οποία χορηγήθηκε τρίτη δόση από Ιούλιο ως Σεπτέμβριο του 2021 συγκρίθηκαν με την κατάστασή τους όταν είχαν κάνει δυο δόσεις. Οι παράγοντες που αναζητήθηκαν ήταν οι ειαγωγές και η σοβαρή νόσηση. Η αποτελεσματικότητα ελέγχθηκε επτά ημέρες μετά την τρίτη δόση. Τα ευρήματα ήταν: 93% τα ατομα που έλαβαν τρίτη δόση είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και 92% σοβαρής νόσησης. Σχετικά με τους απρόθυμους να εμβολιαστούν, μελέτη έδειξε πως σε σημαντικό βαθμό ο κύριος λόγος μη εμβολιασμού ήταν η πεποίθηση πως είναι άτρωτοι στη λοίμωξη. Η μελέτη αφορούσε σε διάφορα κράτη και το φαινόμενο ήταν πιο έντονο σε κράτη που επικρατεί ο εγωκεντρισμός», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ