Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
x

ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΑΡΤΗ

Η πραγματοποίηση τριών μεγάλων διεθνών συνεδρίων εξηγεί την έλευση στη Θεσσαλονίκη, τουριστών από 115 χώρες του κόσμου, σε διάστημα 30 ημερών.

Ο συνεδριακός τουρισμός είναι αυτός που προβάλλει τη Θεσσαλονίκη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και επίσης αυτός αποτέλεσε την αιτία για να έρθουν στην πόλη επισκέπτες από τουλάχιστον 115 διαφορετικές χώρες, στο διάστημα από 11 Ιουνίου μέχρι 10 Ιουλίου της φετινής χρονιάς.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση με αφορμή τη λειτουργία των δύο info kiosks του Δήμου Θεσσαλονικης, ότι δηλαδή στον πρώτο μήνα της λειτουργίας των περιπτέρων τα επισκέφθηκαν και ζήτησαν πληροφορίες 5.400 άτομα από 115 χώρες του κόσμου, προκάλεσαν εύλογες απορίες. Είναι δυνατόν μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα, να ήρθαν στη Θεσσαλονίκη τουρίστες από 115 χώρες, σχεδόν από κάθε γωνιά της γής; Έχει γίνει η Θεσσαλονίκη τόσο international και δεν το αντιληφθήκαμε;

Κι όμως ήταν δυνατό και υπάρχει εξήγηση για τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Thessaloniki Convention Bureau, το οποίο και υποστηρίζει τη λειτουργία των δύο αυτών περιπτέρων, που το ένα βρίσκεται στην Πλατεία Αριστοτέλους και το άλλο παραδίπλα από το Βασιλικό Θέατρο. Και η εξήγηση είναι ότι κατά το εξεταζόμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν στην πόλη τρία μεγάλα διεθνή συνέδρια: το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής (18-21 Ιουνίου),  το Παγκόσμιο Συνέδριο Δερματοσκόπησης  με 2.000 συνέδρους από 75 χώρες (14-16 Ιουνίου) και το Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία του Περιβάλλοντος (3-6 Ιουλίου).

Όπως αποδεικνύεται από την αρχική ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στα info kiosks, η πραγματοποίηση μεγάλων διεθνών διοργανώσεων και εν προκειμένω συνεδρίων, είναι αυτή που «ανοίγει» την πόλη στο διεθνές, όχι μόνο επιστημονικό, αλλά και τουριστικό στερέωμα. 

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ανεβεί επίπεδα στη διεθνή κλίμακα ως συνεδριούπολη, όπως και ως πόλη που φιλοξενεί μεγάλα αθλητικά, πολιτιστικά γεγονότα. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτής της επιδίωξης, έναν στρατηγικό στόχο που από το 2014 προωθεί με επιτυχία το Thessaloniki Convetion Bureau, σε συνεργασία φυσικά με φορείς του τουρισμού, αυτοδιοικητικούς αλλά  και μέσω συνεργασιών με επιστημονικά ιδρύματα, εκθεσιακούς φορείς και αθλητικές ενώσεις και ομοσπονδίες.

Ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένας τουρισμός υψηλών απαιτήσεων αλλά και υψηλών εσόδων για την πόλη και περιοχές γύρω από αυτήν, καθώς οι καθαυτό εργασίες πάντοτε συνοδεύονται από εκδηλώσεις, επισκέψεις σε τόπους ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και εκδρομές χαλάρωσης για τους συνέδρους αλλά και τα άτομα που συχνά τους συνοδεύουν.

Η Θεσσαλονίκη, με τις πολύ περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις, την αναβαθμισμένη ξενοδοχειακή της υποδομή και, ελπίζουμε, μετ’ ου πολύ, καλύτερες υπηρεσίες υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών, πρέπει μεταξύ άλλων, να αναδειχθεί και να μεγαλώσει ως συνεδριούπολη. Εάν μάλιστα η πόλη αποκτήσει ένα σύγχρονο, μεγάλο και διεθνών προδιαγραφών συνεδριακό κέντρο- ενδεχομένως στο πλαίσιο ανακατασκευής του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ Helexpo- τότε θα μπορεί να διεκδικήσει με πολύ περισσότερες αξιώσεις διεθνείς, μεγάλες, διοργανώσεις.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι σε αυτά τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το TCB, ενισχύει συνεχώς τη θέση του, μέσα από δικτυώσεις αλλά και την απόκτηση νέων μελών, που από 12 έχουν αυξηθεί στα 49. Η Θεσσαλονίκη, εκτός από city break προορισμός, μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε σημαντικό προορισμό στο χάρτη των διεθνών διοργανώσεων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ