Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021
x

ΤΑ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: ΣΥΝΗΘΙΣΑ 47 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ «ΒΟΡΕΙΑ»

Δεν είναι λόγος να αναβληθούν τα μνημόνια κατανόησης στο ελληνικό κοινοβούλιο, είπε για το... λάθος του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας

Να μαζέψει το tweet που έκανε για την εθνική ομάδα της «Μακεδονίας», όπως τη χαρακτήρισε παραλείποντας το «Βόρειας», προσπαθεί τώρα ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνοντας πως δεν είναι αυτός σοβαρός λόγος για να αναβληθεί η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με την Ελλάδα.

Διαβάστε: Παγώνουν τα μνημόνια με τα Σκόπια μετά τα περί «Μακεδονίας» του Ζάεφ

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απάντησε στο πλαίσιο δηλώσεών του στο 1ο Διαδικτυακό Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων με θέμα «Μία νέα εποχή: Θέτοντας τα θεμέλεια για σταθερότητα και ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία».

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε σε «παίκτες Μακεδόνες» που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Για το tweet σχετικά με την παρουσία μας στο EURO, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν Μακεδόνες παίκτες, Σέρβοι παίκτες, Βόσνιοι παίκτες. Είναι Μακεδόνες που εκπροσωπούν τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών», είπε αρχικά ο Ζόραν Ζάεφ και στη συνέχεια τόνισε πως αυτό δεν αποτελεί λόγο αναβολής της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με την Ελλάδα.

«Δεν είναι λόγος να αναβληθούν τα μνημόνια κατανόησης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Περιμένουμε δύο χρόνια αυτά τα μνημόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο και μπορούμε να περιμένουμε τρεις μήνες ακόμα, αλλά το περιμένουν οι Έλληνες και οι Μακεδόνες. Είναι ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, είναι ζήτημα εναέριας κάλυψης από την ελληνική πολεμική αεροπορία και ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο επιθυμεί η Ελλάδα και το έχει δείξει πρακτικά. Κάποιες φορές, γίνονται και λάθη στην ακριβή τήρηση της Συμφωνίας. Είμαι σχεδόν 47 χρονών. Μπορεί να συμβεί, όταν έχεις συνηθίσει, επί 47 χρόνια, να λες κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, να το αναφέρεις, και εκ παραδρομής ακόμα, λάθος», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Υπενθυμίζεται το tweet του Ζάεφ υπήρξε η αφορμή να αποφασίσει, η ελληνική κυβέρνηση, το πάγωμα, μέχρι νεοτέρας, των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αυτό αποτελεί την απάντηση της Ελληνικής πλευράς στο πρόσφατο tweet του κυρίου Ζάεφ κατά τη διάρκεια του Euro. «Στο στάδιο του Άμστερνταμ υποστηρίζω δυνατά την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Μακεδονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά αδιαφορώντας ουσιαστικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει τη χρήση του όρου «Βόρεια Μακεδονία».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ