Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΜΠΝΤΟΥΛΧΑΜΙΝΤ ΧΑΝ - Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το γεωτρύπανο θα κινηθεί σε μια περιοχή που ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου

Για ακόμα ένα καλοκαίρι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με ένα θερμό επεισόδιο αν και η ανάπτυξη του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» νότια του Γκαζί Πασά χαρακτηρίζεται προ το παρόν ως κίνηση χαμηλής έντασης.

Το γεωτρύπανο θα κινηθεί σε μια περιοχή που ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Αναμένεται να τρυπήσει το υποθαλάσσιο πηγάδι «Yorukler-1» 55 χιλιόμετρα νότια της Αττάλειας. Θα παραμείνει στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, οπότε και θα εκδοθεί νέα NAVTEX. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει προαναγγείλει τη διερεύνηση έξι ακόμη σημείων για τα οποία ισχυρίζεται ότι διαθέτει σεισμογραφικά δεδομένα. Τι σημαίνει αυτό; Πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις και αν προκύψουν ευρήματα τότε η ο Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει εντολή για επιστροφή στην περιοχή ενδιαφέροντος με σκοπό να γίνει νέα γεώτρηση. Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν μέχρι αυτή την ώρα προκειμένου να συντηρούν την ένταση στο κόκκινο.
Εργαλειοποίηση

Περισσότερο, πάντως από την αξιοποίηση κοιτασμάτων στην περιοχή ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως θέλει να στείλει ένα διττό μήνυμα. Πρώτον στο ακροατήριο του, πως εξακολουθεί να είναι ο ισχυρός παίχτης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επιθυμεί να τονώσει το εθνικιστικό αίσθημα των συμπατριωτών του που τον στήριξαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και πλέον αμφιταλαντεύονται. Είναι δεδομένο, άλλωστε πως μόνο σε συνθήκες κρίσης ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να αλλάξει το κακό δημοσκοπικό κλίμα και να ξανακερδίσει τις εκλογές. Δεύτερον θέλει να δηλώσει προς την ελληνοκυπριακή πλευρά πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τα "οικόπεδα" που εδώ και χρόνια έχει βάλει στο μάτι.
Ετοιμότητα

Στην Αθήνα τηρούν στάση αναμονής. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η Άγκυρα επέλεξε να στείλει το γεωτρύπανο πρώτα σε μη αμφισβητούμενα νερά ώστε να δει ποιες θα είναι τόσο οι ελληνικές αντιδράσεις όσο και των συμμάχων και ιδιαιτέρως της Ουάσιγκτον. Το θέμα είναι τι θα γίνει αν οι επόμενες NAVTEX φέρουν το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» ακόμη δυτικότερα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ή και εντός της οριοθέτησης που έχει συμφωνήσει η Αθήνα με το Κάιρο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί και θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ΗΠΑ πως δεν θα υπάρξει κάποια επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το επόμενο διάστημα.

Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας με ένα μέρος του στόλου να είναι εκτός ναυστάθμου. Από τη στιγμή που ορισμένοι εκτιμούν πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» αποτελεί τη συνέχεια του Όρουτς Ρέις, που προκάλεσε πολλά προβλήματα το 2020, δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Είναι απολύτως σαφές πως στην περίπτωση που αποφασίσει να κινηθεί σε περιοχή δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιδράσει. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συμμάχους της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ανοιχτή γραμμή υπάρχει με τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΣΚΑΪ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ