Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
x

ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία υποστηρίζουν ότι η πυρηνική συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί στην Τεχεράνη τη Δευτέρα, σύμφωνα με γερμανική διπλωματική πηγή, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις και την άμβλυνση της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Μια προσεκτική εκτόνωση στις μακρές ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον σημειώθηκε όταν η Τεχεράνη υπέγραψε τη συμφωνία τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη με τις έξι μεγάλες δυνάμεις (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία) για τον περιορισμό της πυρηνικής της δραστηριότητας. Ωστόσο, η εχθρότητα επανήλθε στο προσκήνιο όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε το 2018 την Ουάσινγκτον από τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, επιδιώκουν να διατηρήσουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρότι συμμερίζονται την ανησυχία της κυβέρνησης Τραμπ σε σχέση με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τον ρόλο του στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι η πυρηνική συμφωνία παραμένει ο καλύτερος τρόπος για τον περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν --που αποτελεί πιθανό τρόποςγια την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων-- και επιδιώκουν μια συμφωνία με το Ιράν σε άλλα θέματα ασφάλειας στο μέλλον.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ροχανί τη Δευτέρα", δήλωσε η διπλωματική πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προειδοποίησε κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης του στο Ιράκ το Σαββατοκύριακο, καθ΄οδόν προς την Τεχεράνη, για τους κινδύνους που ενέχει οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

"Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι αξίζει να προσπαθήσουμε να διαδώσουμε την πυρηνική συμφωνία που υπογράφηκε στη Βιένη με το Ιράν", δήλωσε ο Μάας προσθέτοντας ότι θέλει τον διάλογο ακόμη και όταν οι διαφορές μοιάζουν ανυπέρβλητες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τον οποίο επικαλείται σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars, είπε ότι το ταξίδι του Μάας στην Τεχεράνη δείχνει ότι η Γερμανία προσπαθεί να "διατηρήσει ζωντανή την πυρηνική συμφωνία".

Ωστόσο, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη δεν βλέπει τον Μάας ως μεσολαβητή μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον, ο Ζαρίφ πρόσθεσε: "Θεωρείται απίθανο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να ταξιδεύει στην Τεχεράνη για να κομίσει ένα ειδικό μήνυμα".

Ο Χάικο Μάας θα συναντηθεί επίσης με τον ιρανό ομόλογό του στην Τεχεράνη.

Σταθμοί της περιοδείας του Μάας στη Μέση Ανατολή ήταν επίσης η Ιορδανία και το Αμπού Ντάμπι. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πραγματοποιεί το ταξίδι αυτό σε συντονισμό με τη Γαλλία και τη Βρετανία και έπειτα από συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ