Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
x

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κριτική στην κυβέρνηση για την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης αναφορικά με το ζήτημα της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη.

Ο βουλευτής επισημαίνει απευθυνόμενος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ότι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πριν από έναν περίπου χρόνο για την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης αλλά και για τις ευρωπαϊκές συνέπειες και κυρώσεις που μπορεί να έχει η συνέχιση αυτής της κατάστασης.

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη (πίνακες)

«Παρέθετα μάλιστα και τα στοιχεία, τα οποία είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, στην έκθεση του οποίου παρατηρείται σημαντική αύξηση των πρόωρων θανάτων στην Ελλάδα, που οφείλονται στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Όπως προέκυπτε από τα συμπεράσματα της εν λόγω έκθεσης, με βάση τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς το 2016, περίπου 16.500 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια, από διοξείδιο του αζώτου και σε συγκεντρώσεις του όζοντος, με τον αριθμό να βαίνει επικίνδυνα αυξανόμενος, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 ο αντίστοιχος θλιβερός αριθμός ήταν 13.200 περίπου πρόωροι θάνατοι. Ακόμη πιο θλιβερό είναι το συμπέρασμα ότι η χώρα μας καταγράφει διπλάσια αναλογία πρόωρων θανάτων αποδιδόμενων σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ο κ. Αρβανιτίδης επισημαίνει πως για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι υψηλότερος ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στις περιοχές χαμηλότερου εισοδήματος, όπου και η χρήση βιομάζας για θέρμανση είναι πιο εκτεταμένη.

Στην ερώτησή του τότε ο βουλευτής  μου υπογράμμιζε ότι συνεχίζεται ανησυχητικά η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι απαιτούνται δραστικές λύσεις και λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης.

Ο κ. Χατζηδάκης με την απάντησή του τότε (18.03.2020), παρέπεμψε τον βουλευτή στις κατά τόπο Περιφέρειες για την αρμοδιότητα της παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στην περιοχή ευθύνης τους και για τη διενέργεια μετρήσεων και δειγματοληψιών και καθησύχασε μάλιστα ότι η εφαρμογή του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίµα (ΕΣΕΚ) θα συμβάλλει θετικά στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στα μεγάλα αστικά κέντρα.

«Δυστυχώς, ο εφησυχασμός, οι ολιγωρίες και η έλλειψη συντονισμού στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι μπορεί θα κοστίσουν στην χώρα την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανιτίδη ενδεικτικό της ανεπάρκειας των χειρισμών του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα, είναι και το γεγονός, ότι ακόμα αναμένεται αντίδραση και ανταπόκρισή του στα αποτελέσματα μελέτης με θέμα «Εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Π.Κ.Μ» που του έχει αποστείλει από την 1η Ιουλίου 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Μάλιστα ο Γιώργος Αρβανιτίδης αναφέρει ότι στο σχετικό έγγραφο σημειώνεται ότι απαιτούνται πολυεπίπεδα μέτρα (ελεγκτικά, επενδυτικά, οργανωτικά, θεσμικά κλπ) όπου τα περισσότερα εξ' αυτών απαιτούν νομοθετική ρύθμιση, που το Υπουργείο όμως δεν φαίνεται να έχει προτεραιοποιήσει, με αποτέλεσμα να έχουμε πια την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Εξαιτίας λοιπόν των πρόσφατων εξελίξεων ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε σήμερα νέα ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητώντας να απαντηθούν:

1.Τους συγκεκριμένους λόγους παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση της Θεσσαλονίκης

2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί από την παραλαβή των αποτελεσμάτων της μελέτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει αποσταλεί από την 1η Ιουλίου 2020, και

3.Τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί προκειμένου η χώρα μας να μην βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ