Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
x

«ΜΑΖΙ ΞΑΝΑ... ΚΑΝΟΝΙΚΑ»: ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΕΣ

Ετοιμοι να απαθανατίσουν και πάλι όμορφες στιγμές δηλώνουν οι φωτογράφοι και οι εικονολήπτες της Κεντρικής Μακεδονίας με ένα ξεχωριστό βίντεο.

Ένα βίντεο με θετικό μήνυμα και πολλαπλούς αποδέκτες, κόντρα στην απαισιοδοξία που έχει προκαλέσει στον κλάδο η πανδημία, δημιούργησαν τα μέλη του Σωματείου Φωτογράφων και Εικονοληπτών Κεντρικής Μακεδονίας, που διεκδικούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

«Μαζί ξανά... κανονικά» τιτλοφορείται το βίντεο, με το οποίο τα μέλη του σωματείου δηλώνουν έτοιμοι να απαθανατίσουν και πάλι τις μοναδικές στιγμές νέων ζευγαριών και γονιών και κάθε είδους εκδηλώσεις. Παράλληλα, όμως, δίνουν το στίγμα ότι θα πρέπει να γίνει και η επανεκκίνηση του κλάδου, που έχει πληγεί σημαντικά στους 13 μήνες της πανδημίας.

«Καθώς διανύουμε ήδη την άνοιξη του 2021 με την προσμονή να γυρίσουμε στην κανονικότητα και με το μέλλον του κλάδου να δείχνει δυσοίωνο, θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι». Έτοιμοι να είμαστε εκεί σε όλες τις όμορφες στιγμές και να τις απαθανατίσουμε με επαγγελματισμό», είπε στη Voria.gr η πρόεδρος του σωματείου, Ιωσηφίνα Σβανιά.

Τεράστια η ζημιά για τον κλάδο

Όπως ανέφερε η κ. Σβανιά, ο κλάδος της φωτογραφίας και του βίντεο έχει υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω της πανδημίας, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ήταν ανοιχτές, χωρίς όμως ουσιαστικό αντικείμενο δουλειάς, καθώς για το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας δεν τελούνταν γάμοι και βαφτίσεις, ούτε διοργανώνονταν εκδηλώσεις, όλα όσα δηλαδή αυξάνουν τον τζίρο των επιχειρήσεών τους.

«Σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας, από πέρσι τον Μάρτιο έως και σήμερα, με απόφαση της κυβέρνησης, τα φωτογραφεία ήταν ανοιχτά για να εξυπηρετούν τις σχεδόν ανύπαρκτες ανάγκες των πολιτών για φωτογραφίες δημοσίων εγγράφων, ταυτότητες, διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης. Όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς ενός εικονολήπτη στην Ελλάδα είναι η κάλυψη εκδηλώσεων, όπως ο γάμος, η βάπτιση και τα συνέδρια. Το προηγούμενο καλοκαίρι ο μεγαλύτερος αριθμός μυστηρίων και εκδηλώσεων μεταφέρθηκε για το 2021, ενώ δουλέψαμε ελάχιστα στο τέλος Αυγούστου και στις αρχές Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και είναι ελλιπή. Ενταχθήκαμε σε κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες όμως ήταν πολύ μικρές. Ορισμένοι που δεν είχαν εταιρείες εντάχθηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών, όμως είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό των μελών μας», εξήγησε η κ. Σβανιά.

Αυτό που ζητά ο κλάδος είναι να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων, ώστε να μη χαθεί εντελώς η καλοκαιρινή σεζόν. «Δυστυχώς, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτος. Η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι στη φετινή σεζόν, έχει δημιουργήσει για άλλη μια χρονιά σοβαρότατο πλήγμα στους μικροεπιχειρηματίες εικονολήπτες. Η έλλειψη ενός χρονοδιαγράμματος σύμφωνα με το οποίο να μπορούν οι πολίτες, ακόμα και του εξωτερικού να προγραμματίσουν τον γάμο τους ή την βάπτιση του παιδιού τους στην Ελλάδα, έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στον κλάδο. Ζητούμε από την κυβέρνηση να γίνει άμεσα ένας προγραμματισμός με τα ανάλογα μέτρα προστασίας στα πρότυπα της Κύπρου, όπου έχει γνωστοποιηθεί πότε και με ποιον αριθμό καλεσμένων θα γίνονται οι τελετές, για να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε το συντομότερο δυνατό», κατέληξε η πρόεδρος
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ