Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ EUROPA CONFERENCE LEAGUE

Ο πρώτος τελικός του Conference League θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα της Αλβανίας και θα φιλοξενηθεί στο «National Arena» της αλβανικής πρωτεύουσας.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA το απόγευμα της Πέμπτης (3/12), εκτός από την επικύρωση της ιταλικής υποψηφιότητας για τη διοργάνωση των τελικών του 2ου Nations League (σε «Giuseppe Meazza» και «Juventus Stadium»), όρισε και την έδρα του τελικού του πρώτου τελικού του νεοσύστατου Conference League, της τρίτης τη τάξει διοργάνωσης ευρωπαϊκών Κυπέλλων που θα ξεκινήσει τη σεζόν 2021/22.

Ο πρώτος τελικός του Conference League θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα της Αλβανίας και θα φιλοξενηθεί στο «National Arena» της αλβανικής πρωτεύουσας, χωρητικότητας 21.690 θεατών, που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2019, στον αγώνα Αλβανία-Γαλλία 0-2.

Αίτηση για να φιλοξενήσει τον τελικό του 2022 ή του 2023 είχε καταθέσει και η Σεντ Ετιέν, όμως η Ε.Ε. της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, αποφάσισε να «δώσει» τον πρώτο τελικό στα Τίρανα, στέλνοντας ένα «μήνυμα» πως η συγκεκριμένη διοργάνωση θα εκπροσωπήσει ακόμη καλύτερα (και) τις μικρότερες χώρες.

Το Conference League θα έχει τρεις προκριματικούς γύρους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021, προκειμένου να φτάσει στην τελική μορφή του, με 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν στη φάση των ομίλων από τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 και μετά.

Ολόκληρη η διοργάνωση θα περιλαμβάνει 184 ομάδες, 46 εκ των οποίων θα μεταφερθούν μετά τον αποκλεισμό τους από το Champions League ή το Europa League, ενώ θα εκπροσωπηθούν και οι 55 ομοσπονδίες μέλη της UEFA. Μετά τη φάση των 8 ομίλων, όπου θα προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε γκρουπ θα ακολουθήσουν οι νοκ-άουτ γύροι των «16» (10-17/3/2021) μέχρι τον τελικό που θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου 2022.

Όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται την Πέμπτη, όπως κι εκείνοι του Europa League, με τη διοργάνωση να θυμίζει σε ένα βαθμό το Intertoto Cup που καταργήθηκε το 2008 και να διατηρείται «...τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου 2021-2024», όπως  δήλωσε την Πέμπτη (3/12) η UEFA.

Ο νικητής θα κερδίσει ένα εισιτήριο απευθείας στη φάση των ομίλων του Europa League της περιόδου 2022/23, εκτός εάν έχει προκριθεί για το Champions League μέσω των εγχώριων διοργανώσεων. «Θα υπάρξουν περισσότεροι αγώνες για περισσότερους συλλόγους, με περισσότερες ομοσπονδίες να εκπροσωπούνται», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA Αλεκσάντερ Τσεφερίν, κατά τη διάρκεια της Ε.Ε.

Η UEFA ανακοίνωσε επίσης πως θα παραχωρήσει από κοινού στη Ρουμανία και τη Γεωργία την τελική φάση του Euro U21/2023.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ