Σάββατο 31 Ιουλίου 2021
x

ΣΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΛΟΤΟΦ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στους κατηγορούμενους, μειώνοντας τις ποινές που τους είχαν επιβληθεί.

Σε φυλάκιση πέντε ετών και έξι μηνών εξαγοράσιμη κατά πέντε ευρώ την ημέρα καταδικάστηκε ο ηγούμενος της Παλιάς Αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου, Μεθόδιος για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ έξω από το κονάκι του μοναστηριού στις Καρυές του Αγίου Όρους τον Ιούλιο του 2013.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον μοναχό Αντύπα της ίδιας αδελφότητας.

Οι υπόλοιποι έξι μοναχοί κατηγορούμενοι για συνέργεια στο περιστατικό καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών με τριετή αναστολή.

Η υπόθεση επέστρεψε σήμερα Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, έπειτα από αίτημα αναίρεσης της δευτεροβάθμιας ποινής στον Άρειο Πάγο, με σκοπό την εξέταση χορήγησης ελαφρυντικών.

Οι κατηγορούμενοι δεν προσήλθαν στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στους κατηγορούμενους, μειώνοντας τις ποινές που τους είχαν επιβληθεί.

Σημειώνεται ότι σε πρώτο βαθμό οι δύο πρώτοι είχαν καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή ενώ σε δεύτερο βαθμό σε 17 χρόνια. Οι άλλοι έξι είχαν καταδικαστεί σε εννέα χρόνια και πέντε μήνες στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Ο ιερομόναχος κατηγορείται για την ηθική αυτουργία στο περιστατικό ενώ ο δεύτερος μοναχός ότι πέταξε τον εκρηκτικό μηχανισμό και οι άλλοι έξι για απλή συνέργεια.

Το ιστορικό

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2013 όταν μοναχοί της Νέας Αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου κάνοντας χρήση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κερδίσει, προσπάθησαν παρουσία δικαστικών επιμελητών να εκκενώσουν το κονάκι της Μονής.

Το αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν αντιδράσεις από την Παλαιά Αδελφότητα, κατά τις οποίες εκτοξεύτηκαν αντικείμενα, ακόμη και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.

Σημειώνεται ότι η Νέα αδελφότητα συγκροτήθηκε το 2005 και θεωρείται νόμιμη ενώ η Παλιά έχει κηρυχθεί έκπτωτη και αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι, με έκτροπα περιστατικά να συμβαίνουν κατά καιρούς.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ