Σάββατο 2 Ιουλίου 2022
x

ΣΚΡΕΚΑΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 60% ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΜΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε πως δεν έχει σημασία σε ποιο όνομα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, αρκεί να δηλωθεί το ρολόι παροχής

εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ενόψει και του καλοκαιριού, να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού και να εξασφαλίσει προσιτές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές είναι οι στόχοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Αναφορικά με την επιστροφή χρημάτων από τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, σε ποσοστό 60%, ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι αυτό αφορά και όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς το σκεπτικό είναι να μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με αυτά τα χρήματα που θα λάβουν.

Συμπλήρωσε, δε, πως δεν έχει σημασία σε ποιο όνομα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, αρκεί να δηλωθεί το ρολόι της παροχής, ενώ διαβεβαίωσε πως τα χρήματα της επιστροφής θα τα λάβουν και οι φοιτητές, εφόσον η φοιτητική τους στέγη αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Ερωτηθείς για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, είπε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στην ουσία και αναστέλλουν και καταργούν την ρήτρα αναπροσαρμογής, καθώς επιβάλλεται διπλό πλαφόν, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική τιμή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα φορολογήσει τα υπερκέρδη και θα επιστρέψει τα χρήματα στους καταναλωτές.
Επιδότηση καυσίμων

Περισσότεροι από 750.000 δικαιούχοι έχουν υποβάλλει αίτηση για την επιδότηση καυσίμων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε ακόμα ότι αναζητείται τρόπος ώστε να λυθεί το πρόβλημα με αυτούς που επέλεξαν την άυλη κάρτα στο κινητό τους, αλλά αυτό δεν υποστηρίζει την απαιτούμενη τεχνολογία Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως κανείς δεν θα χάσει τα χρήματα και σύντομα θα τα λάβουν όλοι.
Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Τέλος και σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, είπε πως η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και θα αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα, που θα αφορά περίπου 300-350 χιλιάδες δικαιούχους, δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά θα υπάρχει σειρά κατάταξης με μόρια που θα καθορίζονται από το εισόδημα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Η έκπτωση θα είναι μεταξύ 35-50% κι αυτή θα εξαρτάται από το εισόδημά τους, ανέφερε.

Ο κ. Σκρέκας κατέληξε ότι η κυβέρνηση με παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα εξαντλεί τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, για να απαλύνει τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, αλλά αυτές δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο 100%.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ