Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022
x

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙ 1 ΜΟΝΑΔΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμη ότι το κλειδί της ακρίβεια αυτή την περίοδο είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν τιναχτεί στον αέρα.

Η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά σίγουρα μία μονάδα τουλάχιστον περιορίζεται εξαιτίας του πολέμου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης έχουν μειωθεί το τελευταίο δίμηνο κατά 20 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμη ότι το κλειδί της ακρίβεια αυτή την περίοδο είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, που έχουν τιναχτεί στον αέρα, την τελευταία 10ετία από 20 - 25 ευρώ έχουν πάει σήμερα στα 108 ευρώ.

«Κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει είναι 600 εκατομμύρια ευρώ εις βάρος ελληνικής οικονομίας. Χτυπάει όλους τους οργανισμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που στηρίζονται στο φυσικό αέριο» σημείωσε.

Για το σιτάρι είπε ότι έχει επίσης εκτιναχτεί, «από περίπου 600 ευρώ που ήταν στις διεθνείς τιμές έχει πάει στα 100. Το πετρέλαιο είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση. Διαχρονικά ήταν περίπου 110 ευρώ, έπεσε μεταξύ 60-80 ευρώ, ακόμη περισσότερο έπεσε στην πανδημία και τώρα περίπου 110».

Για το καλαμπόκι ανέφερε ότι από 600 ευρώ έχει ανέβει στα 810. «Το καλαμπόκι μας ενδιαφέρει γιατί είναι και οι τιμές κρέατος. Είναι η βασική διατροφή. Όλο το κλειδί είναι ο πόλεμος» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι αγορές προεξοφλούν τον πόλεμο, τώρα προεξοφλούν μία μακρά διάρκεια του πολέμου».

«Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεγάλοι εξαγωγείς σιτηρών και όσο διαρκεί ο πόλεμος θα βλέπουμε μία πίεση στον πληθωρισμό κατά βάση μέσα από τον ηλεκτρισμό» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης στον ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στα καύσιμα είπε ότι είναι όλα εισαγόμενα, με εξαίρεση 1.000 βαρέλια από τον Πρίνο. «Αυτό σημαίνει ότι σε περίοδο μεγάλων τιμών, εμείς αντί να επιδοτήσουμε τις εισαγωγές θα δώσουμε χρήματα στους πιο ευάλωτους. Αν πρόκειται να υπάρξει μείωση φορολογίας αυτή θα είναι στους πιο ευάλωτους» σημείωσε.

«Όσο υπάρχει πόλεμος, γινόμαστε φτωχότεροι, η μοιρασιά όμως δεν μπορεί να είναι εις βάρος των πιο ευάλωτων. Αρά πρέπει αν τους στηρίξουμε για να τα βγάλουν πέρα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ