Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗΝ... ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΗ ΣΚΙΑΘΟ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ

Η Σκιάθος θα δώσει μάχη για να κερδηθεί το στοίχημα της τουριστικής περιόδου - Ανησυχία για τις κλειστές αγορές από Βρετανία και Σκανδιναβία

Τη Σκιάθο, το καταπράσινο νησί των Σποράδων με τις 69 παραλίες, επέλεξαν περίπου 1.500 άτομα για να περάσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, την πρώτη μεγάλη έξοδο του φετινού καλοκαιριού, μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Οι επισκέπτες αυτοί, που έδωσαν ανάσα στην τοπική οικονομία, επέλεξαν να μετακινηθούν προς το νησί με τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις Σποράδες, που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή και που ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών από το χειμώνα των δημάρχων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα.

Διαβάστε: Έρχονται νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις με Θεσσαλονίκη - Ικανοποίηση για Σποράδες

«Βοήθησε πάρα πολύ την τουριστική κίνηση του τριημέρου αυτή η ακτοπλοϊκή σύνδεση και ήρθε στο νησί ένα αγαπημένο κοινό, αυτό της Θεσσαλονίκης, που μας είχε λείψει όλα αυτά τα χρόνια. Το τριήμερο ήταν πάνω από 1.500 άτομα απ΄ ό,τι μάθαμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας.

Η Σκιάθος θα δώσει μάχη για να κερδηθεί το στοίχημα της τουριστικής περιόδου καθώς φέτος άνοιξαν σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά που είχε λειτουργήσει περίπου το 50%. Αρνητική εξέλιξη ωστόσο και για τη Σκιάθο, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την ακτογραμμή της και που το 2019 είχε ανακηρυχθεί ως το νησί με τις ομορφότερες παραλίες, αποτελεί το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές η βρετανική και η σκανδιναβική αγορά.

«Το νησί βασίζεται κατά κύριο λόγο στη βρετανική και τη σκανδιναβική αγορά. Περιμένουμε τις τελευταίες ανακοινώσεις από τη Βρετανία να δούμε τι θα γίνει με την κατάσταση. Όμως έχει χαθεί ο Μάιος και ο Ιούνιος και αναμφισβήτητα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για τα ξενοδοχεία. Θα βασιστούμε και πάλι στον εσωτερικό τουρισμό. Η σύνδεση από Θεσσαλονίκη είναι πολύ θετικό σημάδι αλλά θέλει δουλειά για να πιάσει η γραμμή. Μακάρι να διατηρηθεί διότι για τη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ αγαπημένος προορισμός οι Σποράδες», σημείωσε ο Πάνος Ανδριτσόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανδριτσόπουλος, «εάν δεν περπατήσει η βρετανική ή η σκανδιναβική αγορά για να κινηθεί η τοπική οικονομίοα θα είναι μια σούπερ χαμένη χρονιά και δεν θα φταίει η δική μας πλευρά. Η χώρα έχει κάνει τα πάντα, έχει εμβολιάσει τον κόσμο, έχει ανοίξει τα σύνορα». Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Διαμαντής Μαθηνός εκτιμά ότι τη φετινή τουριστική περίοδο και μετά την πολύμηνη καραντίνα, οι κρατήσεις θα είναι της τελευταίας στιγμής.

Στο νησί είναι διαθέσιμα για τους τουρίστες και επισκέπτες γύρω στα 100 ξενοδοχεία, χώρια τα υπόλοιπα καταλύματα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριτσόπουλο, υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια, από φθηνά 50 – 60 ευρώ τη βραδιά που ανεβαίνουν ανάλογα τη κατηγορία και τις παροχές. Από την πλευρά του, πάντως, ο δήμαρχος Σκιάθου εκτιμά ότι οι ξενοδόχοι, όπως και την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, έτσι και φέτος, θα προσφέρουν καλές τιμές.

Covid free η Σκιάθος με το 95% του πληθυσμού εμβολιασμένο

Υγειονομικά οχυρωμένη απέναντι στον κορωνοϊό είναι η Σκιάθος. Ήδη έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού, ενώ όσοι έρχονται να εργαστούν την τουριστική περίοδο εμβολιάζονται και αυτοί. «Υπάρχει υγειονομική οχύρωση του νησιού με μοριακό αναλυτή στο Κέντρο Υγείας, κινητή μονάδα υγείας που κάνει συνεχώς τεστ. Υπάρχει κάψουλα αρνητικής πίεσης καθώς και μια ομάδα στρατιωτικών γιατρών που κάνει συνεχώς ελέγχους σε επιχειρήσεις σε φορείς του δήμου για να ελέγχουμε την υγειονομική επιτήρηση», σημείωσε ο δήμαρχος, σύμφωνα με τον οποίο στο νησί υπάρχει και ξενοδοχείο καραντίνας. Παράλληλα όπως ανέφερε ο κ. Τζούμας από την πλευρά του δήμου πραγματοποιούνται συνεχώς έλεγχοι αλλά και επιχειρήσεις καθαρισμού.

«Τα ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά είναι πλήρως ασφαλή, τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ πλήρες ασφαλές είναι και το νησί. Ο κόσμος που θα αποφασίσει να έρθει στη Σκιάθο θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου.

«Το νησί έχει όλα τα εχέγγυα για να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του εσωτερικού και του εξωτερικού», τόνισε από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη σημειώνοντας παράλληλα πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της αποστολής του δήμου Θεσσαλονίκης στο νησί, έγιναν γόνιμες συζητήσεις με τον δήμαρχο Σκιάθου για το πώς θα ενωθούν οι δυνάμεις, καθώς και ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για περαιτέρω αξιοποίηση αυτής της συνεργασίας.

Όπως σημείωσε, περισσότερα για τα σχέδια των δύο δήμων θα ανακοινωθούν σε δύο με τρεις περίπου μήνες, υπογραμμίζοντας πως έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με αγορές του εξωτερικού.