Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΧΑΡΙΣ

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε προσωπικά στην αμερικανίδα αντιπρόεδρο να παρακολουθήσει τη δικαστική πορεία της υπόθεσης δολοφονίας του Bakari Henderson.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν από αμερικανικής πλευράς κατά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠA Kάμαλα Χάρις στο Μόναχο, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, και η λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος ρώτησε τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της δίκης για την δολοφονία του Αμερικανού νεαρού Bakari Henderson,που είχε διαπραχθεί στη Ζάκυνθο πριν από πέντε και πλέον χρόνια.

Ο άτυχος αφροαμερικανός είχε έρθει στη χώρα μας για διακοπές το 2017, και βρέθηκε να διασκεδάζει σε μπάρ στην περιοχή Λαγανά το καλοκαίρι εκείνο, όταν μαζί με άλλον φίλο του ζήτησαν από μία σερβικής καταγωγής θαμώνα του μπάρ να πιούν μαζί ένα ποτό.

Πριν προλάβουν οι δύο νεαροί αφροαμερικανοί να αντιδράσουν, δέχθηκαν, κατά το κατηγορητήριο, σφοδρή επίθεση από θαμώνες σερβικής καταγωγής που διασκέδαζαν επίσης, με αποτέλεσμα ο Bakari Henderson,όπως έχει καταγραφεί και από κάμερα ασφαλείας, να βρει τραγικό θάνατο από λιντσάρισμα, έγκλημα που είχε πέραν των άλλων και καθαρά ρατσιστικά χαρακτηριστικά, γεγονός που προκύπτει από τις ύβρεις των δραστών και τη βιαιότητα του εγκλήματος.

Για το στυγερό έγκλημα του αφροαμερικανού στη δίκη σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε μόνον ένας από τους δράστες, αλλά η κατηγορία από ανθρωποκτονία μετατράπηκε σε θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Ο εισαγγελέας μετά την καταδίκη άσκησε έφεση, κρίνοντας ότι η ποινική αντιμετώπιση της υπόθεσης δεν ήταν ανάλογη της βαρύτητας του εγκλήματος και επανάφερε την υπόθεση για εκδίκαση εκ νέου.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έχει διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστεί στο Εφετείο της Πάτρας μεθαύριο Τετάρτη, 23 του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε προσωπικά στην αμερικανίδα αντιπρόεδρο να παρακολουθήσει την πορεία της υπόθεσης και να ενημερώσει σχετικά.

Μετά ταύτα καθίσταται σαφές, ότι οι δυσλειτουργίες της ελληνικής δικαιοσύνης, αποτέλεσμα πολύχρονων παθογενειών που δεν αντιμετωπίστηκαν με συντονισμένο τρόπο, εκθέτουν τη χώρα μας όχι μόνον σε καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά δημιουργούν αρνητικό κλίμα και στις διεθνείς επαφές της πολιτικής της ηγεσίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ