Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
x

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ... ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»

Ο ηγέτης των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμφωνία που κατέληξε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με το Reuters, o ηγέτης των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμφωνία που κατέληξε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αίροντας το μπλόκο στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις προσπάθειες της Άγκυρας να διασφαλίσει το άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος τη Τουρκίας εξέφρασε και αυτός την ελπίδα του ότι με τη διπλωματία θα βρεθεί τρόπος για να απεμπλακούν τα ουκρανικά σιτηρά και να επιτραπεί η μεταφορά τους στον υπόλοιπο κόσμο.

Όσον αφορά στα θέματα της Συμμαχίας, το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο Ερντογάν ανέφερε ότι «τα βήματα για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην κατάσταση με τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδιδε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και το ενδεχόμενο πώλησης αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουάλαντερ, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας. «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας επειδή συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου στην ασφάλεια της Αμερικής» δήλωσε.

Συναντήσεις Ερντογάν με Τζόνσον και Μακρόν

Προηγουμένως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας, ενώ έδωσε ένσημα στον Τούρκο πρόεδρο για τις προσπάθειές του για να βρεθεί μια «έξοδος διαφυγής» για τα ουκρανικά σιτηρά.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη σύσφιξη των σχέσεων Λονδίνου – Άγκυρας, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας και ενέργειας. Παράλληλα, επισήμαναν ότι θα εξετάσουν μέτρα για να βελτιωθεί περαιτέρω το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, δημιουργώντας έτσι περισσότερες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την οικονομική τους ανάπτυξη.

Πιο σύντομη ήταν η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτηση τη σημασία να βρεθούν τρόποι για να ανοίξει ο διάδρομος μεταφοράς για τα ουκρανικά σιτηρά, καθώς και για να υπάρει ασφάλεια στο λιμάνι της Οδησσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σχέδια ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Καμία αναφορά σε ελληνοτουρκικά και Αιγαίο από Ερντογάν

Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά, κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για λίγα λεπτά και επικεντρώθηκε στην ατζέντα της Συνόδου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ