Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
x

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟΥΣ 14 ΔΗΜΟΥΣ

Για πρώτη φορά μετά ένα μήνα τα ενεργά κρούσματα έπεσαν στο νομό κάτω από τα 10.000. Οι νοσηλείες συνεχίζουν πάντως να αυξάνονται...

Βελτιώνεται η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ προς τους 14 δήμους του νομού.

Εκτός από τη ραγδαία βελτίωση στα ενεργά κρούσματα του κεντρικού δήμου, που καθορίζουν και τη συνολική εικόνα του νομού, οι περισσότεροι δήμοι καταγράφουν μειωμένο ή σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως υπάρχουν και δήμοι στους οποίους ακόμη αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς υπάρχουν ακόμη εστίες έντονης διασποράς του ιού στην κοινότητα και δεν έχει επιτευχθεί εκεί σταθεροποίηση του συγκεκριμένου δείκτη, η αποκλιμάκωση του οποίου είναι και σημάδι βελτίωσης των πραγμάτων.

Στις περιοχές με αξιοσημείωτη αύξηση των ενεργών κρουσμάτων είναι οι δήμοι Βόλβης, Δέλτα και Χαλκηδόνας.

Στις περιοχές με αξιοσημείωτη μείωση κρουσμάτων οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου.

Οι υπόλοιποι δήμοι (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Λαγκαδά) εμφανίζουν σχεδόν σταθερή εικόνα με μικρή μείωση των ενεργών κρουσμάτων και σημάδια βελτίωσης.

Σε επίπεδο νοσηλειών τα πράγματα παραμένουν είτε σταθερά, είτε ανοδικά σε σχεδόν το σύνολο των 14 δήμων. Εξέλιξη φυσιολογική όσο τα κρούσματα είτε παραμένουν σταθερά είτε η αντανάκλαση της μείωσής τους στις νοσηλείες θα έρθει αργότερα.

Η συνολική εικόνα πάντως αυτή την εβδομάδα είναι βελτιωμένη στο νομό, με τα ενεργά κρούσματα να πέφτουν κάτω από τα 10.000 για πρώτη φορά μετά ένα μήνα, γεγονός που αποπνέει αισιοδοξία τουλάχιστον για την περίοδο μέχρι τις γιορτές. Η αποκλιμάκωση, όπως τόνιζαν ειδικοί επιστήμονες, αναμένεται να είναι αργή και το ευκταίο είναι να αποτελέσει για το επόμενο διάστημα σταθερή συνθήκη.

Στη μεγάλη εικόνα του νομού, συνολικά τα ενεργά κρούσματα αυτή την εβδομάδα είναι 9.369. Κάτω από 10.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί τελευταία φορά στις 8 Νοεμβρίου 2021, όταν ο νομός αριθμούσε 8.759 ενεργά κρούσματα. Τον υπόλοιπο Νοέμβριο η πορεία των ενεργών κρουσμάτων ήταν η εξής:

-15 Νοεμβρίου: 10.520.

-22 Νοεμβρίου: 10.501.

-29 Νοεμβρίου: 10.610.

Αναφορικά με τις νοσηλείες, αυτές συνεχίζουν συνολικά να αυξάνονται και έφτασαν πλέον στις 933, με ό,τι αυτό σημαίνει ως προς την πίεση των νοσοκομείων. Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά στο νομό οι νοσηλείες την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά περίπου 50 και η αύξηση προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τον κεντρικό δήμο. Τον τελευταίο μήνα η αύξηση είναι διαρκής στο σύνολο του νομού και αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς να συνεχιστεί για τις επόμενες μέρες (ελπίζουμε να είναι λίγες). Η εικόνα του τελευταίου μήνα στις νοσηλείες κι από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης είναι η εξής:

-15 Νοεμβρίου: 657.

-22 Νοεμβρίου: 702.

-29 Νοεμβρίου: 886.

-6 Δεκεμβρίου: 933.

Η πορεία της πανδημίας, όσον αφορά στα ενεργά κρούσματα και στις νοσηλείες στους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, είναι η εξής:

Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Βελτίωση στα ενεργά κρούσματα που μειώθηκαν στα 63 από 79 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νοσηλείες είναι 13 από 11.

Βόλβης

Αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα όχι όμως σημαντικά. Αυτή την εβδομάδα είναι 84, από 68 την προηγούμενη. Οι νοσηλείες είναι τέσσερις από πέντε την προηγούμενη εβδομάδα.

Δέλτα

Από τους δήμους με τη μεγαλύτερη αύξηση ενεργών κρουσμάτων. Ανήλθαν στα 401, από 330 την προηγούμενη εβδομάδα. Σε νοσοκομείο είναι 18 πολίτες. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 17.

Θερμαϊκού

Σημαντική μείωση των ενεργών κρουσμάτων, που έπεσαν στα 367 από 488 την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ορατή πλέον η αποκλιμάκωση. Οι νοσηλείες είναι 36 (από 33 την προηγούμενη εβδομάδα).

Θέρμης

Πολύ σημαντική η βελτίωση της πανδημίας στην περιοχή αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα που μέσα σε μια εβδομάδα είναι 100 λιγότερα. Τα ενεργά κρούσματα πλέον είναι 284, από 381 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νοσηλείες αυξήθηκαν στις 40 από 34 την προηγούμενη εβδομάδα.

Θεσσαλονίκης

Χίλια ενεργά κρούσματα λιγότερα μέσα σε μια εβδομάδα συνιστά την πιο σημαντική βελτίωση της πορείας της πανδημίας στον κεντρικό δήμο. Τα ενεργά κρούσματα είναι πλέον 6.519, από 7.514 την προηγούμενη εβδομάδα. Αυξήθηκαν οι νοσηλείες και έφτασαν στις 664 (από 611).

Καλαμαριάς

Διαρκής πλέον η βελτίωση της πανδημίας στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα περιορίστηκαν στα 85, από 106 την προηγούμενη εβδομάδα (είχαν ανάλογη μείωση σε σχέση με δυο εβδομάδες πριν). Οι νοσηλείες είναι πλέον πέντε από εννέα.

Κορδελιού – Ευόσμου

Σταθερή η εικόνα στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα είναι 130 (από 139 την προηγούμενη εβδομάδα) κι από αυτά σε νοσοκομείο είναι τα 12 (από 15 την προηγούμενη εβδομάδα).

Λαγκαδά

Σταθερή με σημάδια βελτίωσης η πορεία της πανδημίας στην περιοχή. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 419 (από 452 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μειώθηκαν και οι νοσηλείες στις 52 από 60 την προηγούμενη εβδομάδα.

Νεάπολης – Συκεών

Βελτιωμένη η κατάσταση στην περιοχή με τα ενεργά κρούσματα να είναι 92 (από 108 την προηγούμενη εβδομάδα) και από αυτά σε νοσοκομείο να είναι 11 πολίτες (από 14).

Παύλου Μελά

Βελτιωμένη η κατάσταση στην περιοχή με τα ενεργά κρούσματα να είναι 119 (από 140 την προηγούμενη εβδομάδα). Οι νοσηλείες είναι δέκα (από 11).

Πυλαίας – Χορτιάτη

Σημαντική βελτίωση της πορείας της πανδημίας στην περιοχή με τα ενεργά κρούσματα να μειώνονται στα 280 (από 327 την προηγούμενη εβδομάδα). Οι νοσηλείες είναι πλέον 22, από 25 την προηγούμενη εβδομάδα.

Χαλκηδόνας

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στην περιοχή, με τα ενεργά κρούσματα να ανέρχονται πλέον σε 355 (από 273 την προηγούμενη εβδομάδα). Οι νοσηλείες είναι πλέον 30, από 22 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωραιοκάστρου

Βελτιωμένη η κατάσταση αυτή την εβδομάδα, με τα ενεργά κρούσματα να είναι πλέον 171 (από 205 την προηγούμενη εβδομάδα). Οι νοσηλείες είναι 16 (από 19).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ