Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

Για παράνομες ενέργειες κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις εμπρηστικές ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου από την Αμμόχωστο

Για παράνομες ενέργειες κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών και καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, σχολιάζοντας τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Αναλυτικότερα, ο τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου και τη δυνατότητα αίτησης στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω οι ιδιοκτήτες τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Διαβάστε: Ανακοινώσεις Ερντογάν - Τατάρ: Ανοίγουν το 3,5% της Αμμόχωστου

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με αφορμή τη συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της νήσου, δηλώνοντας ότι «αποτείουμε φόρο τιμής σε όσους αντιστάθηκαν στον εισβολέα και ιδιαίτερα στους πεσόντες. Σύσσωμος ο Ελληνισμός συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων στην Κύπρο».  

Παράλληλα, το υπουργείο επισήμανε ότι η χώρα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. «Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής «μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους».

«Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

Η ανακοίνωση του υπουργείου κλείνει επισημαίνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ