Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΣΑΡΔΗΝΙΑ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΡΛΕΣ ΠΟΥΤΖΝΤΕΜΟΝ

Στις 30 Οκτωβρίου 2017 ο Πουτζντεμόν είχε φύγει για τις Βρυξέλλες για να γλιτώσει τη σύλληψη μετά το επεισοδιακό δημοψήφισμα στην Καταλονία

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη από την αστυνομία κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Αλγκέρο της Σαρδηνίας, την Πέμπτη το βράδυ, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές αρχές για εγκλήματα κατά της εθνικής δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ο αυτονομιστής ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Καταλονίας μεταφέρθηκε αμέσως στις φυλακές Σασσάρι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El País, η ακρόαση του Πουτζντεμόν έχει ήδη οριστεί για τις 9 το πρωί σήμερα. Ο δικαστής θα πρέπει να αποφασίσει «αν θα τον αφήσει ελεύθερο ή θα διατάξει την έκδοσή του» στην Ισπανία, σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην Καταλανού προέδρου.

Μετά τη σύλληψη, η ισπανική διπλωματία ανέλαβε δράση στέλνοντας τον επίτιμο πρόξενο της Ισπανίας για τις επαρχίες Σασάρι, Νουόρο και Οριστάνο, τον δικηγόρο από το Αλγκέρο, Φάμπιο Μπρούνο, με σκοπό να επαληθεύσει ότι ο ηγέτης της καταλανικής ανεξαρτησίας κρατείται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ο Πουτζντεμόν επρόκειτο να επισκεφτεί το Αλγκέρο, τη μόνη ιταλική πόλη του καταλανικού πολιτισμού, για να συμμετάσχει σε συνάντηση με το αυτόνομο κίνημα της Σαρδηνίας και να συναντήσει τον πρόεδρο της περιοχής, Κριστιάν Σολίνας και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, Μισελ Παϊς.

Ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Γκονζάλο Μπόι, επιβεβαίωσε την είδηση. Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι ο πελάτης του συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης που θα «ανασταλεί».

Η απόφαση περνά πλέον στους δικαστές του Εφετείου Σασσάρι.

Το χρονικό

Στις 30 Οκτωβρίου 2017 ο Πουτζντεμόν είχε φύγει για τις Βρυξέλλες για να γλιτώσει τη σύλληψη αφού ο Εισαγγελέας της Μαδρίτης τον είχε κατηγορήσει για εξέγερση μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017 για την ανεξαρτησία της Βαρκελώνης. Ο πρώην πρόεδρος είχε αρνηθεί να επιστρέψει στην πατρίδα του για να καταθέσει και οι ισπανικές αρχές είχαν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, το οποίο ένα μήνα αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποσύρει, επιτρέποντας έτσι στον Πουτζντεμόν να ταξιδέψει για να διεθνοποιήσει την υπόθεσή του.

Τον Μάρτιο του 2018, οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν νέο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Πουτζντεμόν, ο οποίος κρατήθηκε στη Γερμανία ενώ προσπαθούσε να επιστρέψει στο Βέλγιο από τη Φινλανδία. Το Βερολίνο τον άφησε ελεύθερο, αλλά του απαγόρευσε να φύγει από τη χώρα. Τον Ιούλιο, ένα τοπικό δικαστήριο στη Γερμανία αρνήθηκε να εκδώσει τον πρώην ηγέτη με την κατηγορία της εξέγερσης και απέσυρε τις κατηγορίες σε βάρος του. Έτσι έφυγε για το Βέλγιο.

Στις 26 Μαΐου 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής αλλά δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Μαδρίτη για να αναλάβει επίσημα καθήκοντα, υπό την απειλή της σύλληψης. Στην πραγματικότητα, η Ισπανία δεν θεωρεί ευρωβουλευτή τον Καταλανό ηγέτη, επομένως δεν του αναγνωρίζει την ασυλία, η οποία αντίθετα αναγνωρίστηκε από τη σύνοδο του Στρασβούργου στις 2 Ιουνίου 2020.

Τον Μάρτιο του 2021 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του Πουτζντεμόν και στις 30 Ιουλίου 2021 το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε το αίτημα για αναστολή της άρσης της βουλευτικής ασυλίας στον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας και στους πρώην υπουργούς του Toni Comín και Clara Ponsatí.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι βελγικές δικαστικές αρχές ή οι αρχές άλλου κράτους μέλους μπορούν να εκτελέσουν τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν κατά των ευρωβουλευτών και να τα παραδώσουν στις ισπανικές αρχές», αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ