Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΡΩΣΙΑ: ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΙΡΑΝΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Φόβους για χρήση του δορυφόρου για την επίθεση στην Ουκρανία εκφράζει η Δύση, καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένν, λέει το Ιράν

Στην εκτόξευση ενός ιρανικού δορυφόρου προχώρησε σήμερα (9/8) η Ρωσία από το έδαφος του Καζακστάν.

Συγκεκριμένα, ο δορυφόρος τηλεανίχνευσης Καγιάμ εκτοξεύθηκε με πύραυλο Σογιούζ στις 08:52 (ώρα Ελλάδας) από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, περιοχή του Καζακστάν, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απ' ευθείας από τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Ο δορυφόρος, στον οποίο δόθηκε το όνομα του πέρση ποιητή και φιλοσόφου Ομάρ Καγιάμ (1048-1131), τέθηκε στη συνέχεια σε τροχιά.
Στόχος του δορυφόρου να παρακολουθεί τα σύνορα και να ελέγχει πόρους

Στόχος του είναι κυρίως «να παρακολουθεί τα σύνορα της χώρας», να συμβάλλει στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, να ελέγχει τους υδάτινους πόρους και τις φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με την ιρανική διαστημική υπηρεσία.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα προορίζεται για στρατιωτικούς μάλλον παρά για εμπορικούς σκοπούς, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει πως οι αεροδιαστημικές δραστηριότητές της είναι ειρηνικές και σύμφωνες με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δύση: Φόβοι για χρήση του δορυφόρου για την επίθεση στην Ουκρανία

Η εκτόξευση του ιρανικού δορυφόρου έρχεται να προκαλέσει ανησυχία σε
ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους ότι η Μόσχα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, κάτι που το Ιράν αρνείται.

Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» ανέφερε πως η Ρωσία «εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει για μήνες το δορυφόρο» στο πλαίσιο της επίθεσής της στην Ουκρανία, πριν παραχωρήσει αργότερα τον έλεγχό του στο Ιράν.

Ιράν: «Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα»

«Όλες οι εντολές που συνδέονται με τον έλεγχο και τη λειτουργία αυτού του δορυφόρου θα εκδίδονται από την πρώτη ημέρα και αμέσως μετά την εκτόξευση από Ιρανούς ειδικούς με έδρα το ιρανικό υπουργείο Επικοινωνιών», ανακοίνωσε η ιρανική Διαστημική Υπηρεσία.

«Καμιά τρίτη χώρα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα» που στέλνονται από το δορυφόρο μέσω ενός «αλγορίθμου κρυπτογράφησης», διαβεβαίωσε η ίδια πηγή, καταγγέλλοντας τους «ψευδείς» ισχυρισμούς της αμερικανικής εφημερίδας.

Τον Οκτώβριο 2005 η Ρωσία είχε ήδη εκτοξεύσει τον πρώτο ιρανικό δορυφόρο, τον Sina-1, από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ (βορειοδυτική Ρωσία).

Η εκτόξευση του Καγιάμ πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ιράν, όπου στις 19 Ιουλίου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί και τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ