Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
x

ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2016

Θεαματική άνοδος για την πόλη το περασμένο έτος, με περισσότερους από 6.000 σύνεδρους - Σκαρφάλωσε στην 98η θέση, από την 163η που κατείχε το 2015

Πάνω από 6.000 σύνεδρους σε συνολικά 27 συνέδρια, ιστορικό υψηλό για την πόλη, υποδέχθηκε η Θεσσαλονίκη το 2016, σκαρφαλώνοντας 65 θέσεις στη σχετική παγκόσμια κατάταξη πόλεων, όπως προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα του διεθνή συνδέσμου της συνεδριακής βιομηχανίας, International Congress & Convention Association - ICCA, μέλος του οποίου είναι το Thessaloniki Convention Bureau.

Συγκεκριμένα, 6.109 σύνεδροι βρέθηκαν στην πόλη όλο το περασμένο έτος, με τη Θεσσαλονίκη να αναρριχείται στην κατάταξη στην 98η θέση, από την 163η που κατείχε το 2015. Τα αποτελέσματα αυτά τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στην υψηλότερη θέση τα τελευταία 10 χρόνια.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη διοργανώθηκαν 26 διεθνή συνέδρια το 2016, έναντι 16 το 2015. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη η πόλη ανεβαίνει στη θέση 53 σημειώνοντας αύξηση 39 θέσεων σε σχέση με το 2015, όπου βρισκόταν στην 92η θέση.

Αριθμός διεθνών συνεδρίων ανά έτοςΑπό τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων για τη Θεσσαλονίκη για την δεκαετία 2007 – 2016 προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για την πόλη και για την συμπεριφορά του συνεδριακού τουριστικού προϊόντος:

⦁    Οι μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιούνται τα περισσότερα συνέδρια είναι ο Ιούνιος, ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Μάιος.

⦁    Η μέση δαπάνη ανά σύνεδρο ανά συνέδριο παρουσιάζει αύξηση και υπολογίζεται στα 1,639 ευρώ.

⦁    Τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη με βάση την θεματολογία τους είναι στην πλειοψηφία τους ιατρικά , τεχνολογικά και επιστημονικά.

Η Θεσσαλονίκη ενισχύει και τη θέση της Ελλάδας

Η Θεσσαλονίκη, με αυτή την άνοδο, συμβάλλει συνολικά και στην παγκόσμια κατάταξη της Ελλάδας η οποία ανεβαίνει στην 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη και στην 15η θέση στην ευρωπαϊκή με 168 διεθνή συνέδρια. Τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη καταλαμβάνουν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Η ετήσια έκθεση του ICCA για την παγκόσμια αγορά αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες διοργανωτές συνεδρίων και εκδηλώσεων και τους βοηθάει να αποφασίσουν που θα πραγματοποιήσουν τις μελλοντικές εκδηλώσεις τους καθώς εξετάζουν τα στοιχεία του ICCA για να εντοπίσουν τους προορισμούς που αποκτούν μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από το συστηματικό έργο της καταγραφής των διεθνών συνεδρίων και ενημέρωσης του ICCA που πραγματοποίησε το Thessaloniki Convention Bureau τον Ιανουάριο του 2016, συλλέγοντας τα σχετικά στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην διοργάνωση συνεδρίων στην Θεσσαλονίκη και οι οποίοι συνέβαλαν με τη σειρά τους στην κατάταξη της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια αγορά.  

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως ο διεθνής φορέας καταγράφει αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ 3 χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλ. να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ