Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΠΤΩΣΗ ANTONOV: ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ 120 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ - ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ 600

Η έκταση της περιοχής που πρέπει να ερευνηθεί είναι 600 στρέμματα περίπου - Τι όλμοι έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής από τις ομάδες πυροτεχνουργών

Συνεχίζονται οι έρευνες για την πτώση του Antonov στο Παλαιοχώρι Καβάλας, με τις προσπάθειες να εστιάζονται στον εντοπισμό και στην απενεργοποίηση των διάσπαρτων βλημάτων που μετέφερε το αεροσκάφος.

Οι ομάδες των πυροτεχνουργών έχουν ήδη οριοθετήσει και περιφράξει την περιοχή πτώσης του αεροσκάφους, έκτασης περίπου 120 στρεμμάτων όπου υπάρχουν συντρίμμια και βλήματα.

Η έκταση της περιοχής που πρέπει να ερευνηθεί είναι, όπως εξηγούν πηγές του ΓΕΕΘΑ, 600 στρέμματα περίπου και μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα εξωτερικά της περίφραξης.

Οι ομάδες του TENΞ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκίνησαν την έρευνα από την εξωτερική περίμετρο προς το κέντρο της περιοχής πτώσης και όταν ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει η περισυλλογή μόνο των βλημάτων, χωρίς μετακίνηση τμημάτων του αεροπλάνου.

Ο αριθμός των βλημάτων που έχουν εντοπιστεί δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά όπως γίνεται γνωστό όλα τα ευρήματα έως τώρα είναι όλμοι εκπαιδευτικοί - ασκήσεων 60 και 82 χιλ. και φωτιστικοί όλμοι 82 χιλ.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, όλα τα πυρομαχικά που συγκεντρώνονται από τις ομάδες των πυροτεχνουργών και προκειται να μεταφερθούν σε άλλο σημείο για να ελεγχθούν και να καταστραφούν.

Νωρίτερα,  μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, εμφανίστηκε απολύτως καθησυχαστικός όσον αφορά την ασφάλεια των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων από τις πρώτες ύλες της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος.

«Μέχρι στιγμής, οι μετρήσεις που έγιναν δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό», τόνισε ο δήμαρχος και συνεχίζει: «εννοώ πως δεν υπήρχε ραδιενέργεια ή άλλο βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Πιθανόν η φωτιά που προκλήθηκε από το αεροπλάνο να επιβάρυνε προσωρινά την περιοχή, αλλά νομίζω πως αυτό δεν είναι ανησυχητικό στοιχείο. Για τον σκοπό αυτό έχουμε συχνή επικοινωνία με αρμόδιους και με πανεπιστημιακούς, οπότε λαμβάνουμε σχετικές ενημερώσεις. Επιπλέον, έχουν ληφθεί δείγματα χώματος και νερού από την επίμαχη περιοχή, δηλαδή από το σημείο της πρόσκρουσης, οπότε και αναμένουμε τα αποτελέσματα».

Τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στον δήμο Παγγαίου και κλιμάκιο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων που συγκεντρώνει στοιχεία και υλικό προκειμένου να διερευνήσει επακριβώς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το αεροσκάφος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ