Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
x

ΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ «ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ»

Οι πιθανότητες για «Πάσχα στο χωριό» απομακρύνονται αισθητά - Ποιες βάσεις τέθηκαν για να βρεθεί λύση αμοιβαίου συμβιβασμού σχετικά με το Πάσχα

Τις βάσεις για να βρεθεί λύση αμοιβαίου συμβιβασμού σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα φαίνεται να έβαλαν κυβέρνηση και Εκκλησία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το kathimerini.gr, το σενάριο που προκρίνεται είναι:

- Για τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).

- Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής της Ανάστασης, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Διαβάστε ακόμη: Ιερώνυμος: Βρήκαμε λύση για το Πάσχα - Γύρω από τους ναούς η περιφορά Επιταφίου


Αντίθετα, σήμερα, οι πιθανότητες για «Πάσχα στο χωριό» σημείωσαν τις χαμηλότερες τιμές τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό το βάρος και της ανησυχίας που προκαλούν τα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες.

Στους κόλπους της κυβέρνησης ηχεί εφιαλτικά η προειδοποίηση των ειδικών, ότι πιθανή μαζική έξοδος μπορεί να δημιουργήσει δεκάδες εστίες διασποράς στην ελληνική ύπαιθρο με σωρευμένα κρούσματα, ανάλογα αυτών που έχουν παρατηρηθεί πρόσφατα σε μικρές επαρχιακές πόλεις.

Διαβάστες επίσης: Μπλόκο στα κορωνοπάρτι με κινήσεις αποκλεισμού πλατειών

Την απομάκρυνση του σεναρίου για πασχαλιάτικη έξοδο «έδειξε» με δηλώσεις του και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, ανέφερε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας».

Διαβάστε: Εξαδάκτυλος: Απόγευμα η Λειτουργία τη Μ. Εβδομάδα - Νωρίτερα η Ανάσταση το Πάσχα

Επ’ αυτού, διευκρίνισε: «Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ. για τη μετάδοση του ιού) κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Αναφορικά με την περιφορά του Επιταφίου, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έκανε γνωστό ότι «Θα γίνει γύρω από τον ναό».

Ιερά Σύνοδος

Ο τρόπος εορτασμού του Πάσχα θα απασχολήσει και την αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου.
Επιπλέον, ζητάει να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Στην πρόσφατη μερική άρση των περιορισμών, είχε ανακοινωθεί ότι επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου Δήμου, με αναλογία 1 πιστού ανά 25 τετραγωνικά και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ