Πέμπτη 13 Μαΐου 2021
x

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΜΠΑ

Μία παράταξη ψήφισε λευκό θέτοντας ζητήματα χρηματοδότησης των άλλων προβλεπόμενων παρεμβάσεων πλην του γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Πρόκειται για ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου πρότζεκτ της Νέας Τούμπας, που στο εξής ολοκληρώνει τα διαδικαστικά, που αφορούσαν στο Ειδικό Χωρικό και αυτό παίρνει τον δρόμο για να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Οι διαδικασίες κινήθηκαν πολύ γρήγορα, πιο γρήγορα από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Με τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης ήδη το Ειδικό Χωρικό πήρε το σύνολο των εγκρίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση, όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση που κατατέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από κανένα πολίτη ή φορέα.

Το θέμα δεν πέρασε ομόφωνα, επειδή η παράταξη της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) έθεσε ζητήματα χρηματοδότησης του πρότζεκτ και κυρίως των παρεμβάσεων που προβλέπονται πλην του γηπέδου (ποιος θα τις χρηματοδοτήσει, από ποια κονδύλια κτλ.). Τελικά ψήφισε «λευκό», ενώ όλοι οι άλλοι υπερψήφισαν.

Σε σχετική του δήλωση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε:

«Με μεγάλη ταχύτητα, έπειτα από συστηματική προσπάθεια, ολοκληρώθηκαν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για την προώθηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα και να αρχίσουν οι εργασίες για το νέο σπίτι του ΠΑΟΚ και τη συνολική ανάπλαση της Αλάνας της Τούμπας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε δεσμευτεί να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία τις απαιτούμενες διαδικασίες για να γίνει πράξη το συντομότερο η ανέγερση του νέου γηπέδου. Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η απαιτούμενη δημόσια διαβούλευση επί του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, συνεδρίασε η Μητροπολιτική Επιτροπή και ενέκρινε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανοίγοντας το δρόμο για να αρχίσουν νωρίτερα ακόμη κι από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα οι σχετικές εργασίες. Η Περιφέρεια θα παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη του έργου, ώστε χωρίς εμπόδια ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει καινούργιο γήπεδο και η Τούμπα να μετατραπεί σε ακόμη πιο φιλικό και βιώσιμο χώρο, μέσα από τις σημαντικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο σχεδιασμό, ο οποίος αφορά όλους τους κατοίκους της Τούμπας, αλλά και τη λειτουργία της ίδιας της Θεσσαλονίκης. Διότι η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν είναι απλώς ένα αθλητικό έργο, αλλά ένα σπουδαίο έργο ανάπλασης που αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων που χρονίζουν».

Θέση στο θέμα πήρε και ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής, Θεόδωρος Μητράκας, ο οποίος είπε:

«Στη σημερινή συνεδρίαση η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε θετικά σχετικά με τη Σ.Μ.Π.Ε. (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Είμαι πολύ χαρούμενος που σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, τόσο για την οικονομία όσο και για την υγεία των πολιτών, δρομολογείται μια τόσο σημαντική επένδυση. Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για το σύλλογο και τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά θα μπουν τα θεμέλια για μελλοντικές επιτυχίες. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και το τελικό αποτέλεσμα θα έχει ένα θετικό αποτύπωμα όσον αφορά την ποιότητα ζωής των πολιτών της περιοχής και την αναβάθμιση μιας ιστορικής γειτονιάς. Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας στέκεται πάντα αρωγός στις προσπάθειες όλων των συλλόγων της πόλης που έχουν στόχο να κάνουν την Θεσσαλονίκη ξανά πρωταγωνίστρια σε όλα τα αθλήματα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει αντίστοιχες ενέργειες και όσον αφορά τη συγκεκριμένη επένδυση θα φροντίσει να εξασφαλίσει όσα περισσότερα οφέλη είναι δυνατόν για τους πολίτες και την ευρύτερη περιοχή».