Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
x

ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ-ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ: Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ

«Σε ό,τι αφορά την επέκταση, με την ένταξη νέων μελών, η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτά τα κράτη – κανένα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις της χώρας του στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν έχει πρόβλημα με την ένταξη των δύο αυτών χωρών στη Συμμαχία.

Παρ’ όλο που ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναλάμβανε δράση εάν το ΝΑΤΟ μετέφερε περισσότερα στρατεύματα ή εξοπλισμό του στα εδάφη των νέων μελών του – μια απόφαση που τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχουν ήδη αποκλείσει – είπε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ από μόνη της δεν αποτελεί απειλή.

«Σε ό,τι αφορά την επέκταση, με την ένταξη νέων μελών, [δηλ.] της Φινλανδίας και της Σουηδίας, η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτά τα κράτη – κανένα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη Ρωσία από μια επέκταση σε αυτές τις χώρες», είπε ο Πούτιν.

Τα σχόλια αυτά αποτελούν μια σημαντική μεταστροφή στη ρητορική της ρωσικής πλευράς. Εδώ και δεκαετίες, η Μόσχα αναφέρεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ ως μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα αυτό το επιχείρημα και για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Μόλις λίγες ώρες πριν τις δηλώσεις του Πούτιν, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριμπάκοφ, δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία κάνουν ένα λάθος που θα έχει μεγάλες συνέπειες. «Δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι απλά θα το ανεχθούμε», είπε.

Την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ίδιου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτώμενος εάν θεωρεί απειλή την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν καθιστά την ήπειρό μας πιο σταθερή ή πιο ασφαλή».

Όμως, έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με την προοπτική ότι οι ίδιες του οι πράξεις θα προκαλέσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Πούτιν φαίνεται να αποφάσισε να μην εκφράσει ενστάσεις άμεσα.

Είπε, ωστόσο, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ με έναν «επιθετικό» τρόπο, ώστε να κλιμακώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ασφάλεια, και πως η Ρωσία θα απαντήσει εάν η Συμμαχία μεταφέρει πιο κοντά της όπλα ή στρατεύματα.

Πηγή: Καθημερινή, Reuters
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ