Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΠΟΣΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΑΠΘ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΚΕ

Τι λέει στη Voria.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ για τη διαγραφή όλων των χρεών των πανεπιστημιακών καθηγητών προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας

Σήκωσε αρκετή σκόνη η προ ημερών ψήφιση τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία εισήχθη μάλιστα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία διαγράφονται οριστικά όλα τα χρέη των πανεπιστημιακών καθηγητών προς τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των Ιδρυμάτων τους, από το 1999 ώς το 2009. Επιπλέον, όσοι ήταν νομοταγείς και πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους για εκείνο το χρονικό διάστημα δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία επιστροφή τους.

Για την κατανόηση του θέματος σημειώνεται ότι, με νόμο του 1997, κάθε καθηγητής ΑΕΙ ο οποίος συγχρόνως ιδιώτευε θα έπρεπε να καταθέτει στον ΕΛΚΕ του πανεπιστημίου του ένα μέρος των εσόδων του από το ελεύθερο επάγγελμα. Η διάταξη αφορούσε κυρίως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς και το σκεπτικό του νομοθέτη ήταν ότι οι καθηγητές, χρησιμοποιώντας τον πανεπιστημιακό τίτλο τους στο ιδιωτικό τους επάγγελμα, αποκτούσαν προστιθέμενη αξία, άρα επωφελούνταν οικονομικά, λόγω αυτής της ιδιότητάς τους και γι' αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να “επιστρέφουν” μέρος αυτής της προστιθέμενης αξίας, στο πανεπιστήμιο, μέσω του ΕΛΚΕ.

Από την πρώτη στιγμή, η ψήφιση εκείνης της διάταξης είχε προκαλέσει αντιδράσεις και αρκετοί από τους πανεπιστημιακούς δεν κατέθεσαν ποτέ ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΚΕ. Ορισμένοι πλήρωναν ένα μικρό μέρος όσων όριζε ο νόμος, ενώ υπήρξαν και καθηγητές οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, κατά της συνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης. Κάποιοι, δε, μεταξύ των οποίων και δώδεκα καθηγητές τις Ιατρικής του ΑΠΘ, προσέφυγαν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πάντως, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί υπέρ της συνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης.

Εν τούτοις, όλα τα προηγούμενα χρόνια, πανεπιστημιακοί, οι οποίοι συχνά ήταν και μέλη του Κοινοβουλίου, ορισμένοι μάλιστα, είχαν διατελέσει και υπουργοί, πίεζαν ώστε η διάταξη αυτή είτε να καταργηθεί είτε να μειωθεί το ποσοστό επί των εσόδων τους, που θα έπρεπε να καταβάλλουν στον ΕΛΚΕ. Έτσι, από το 15% επί των ακαθάριστων εσόδων που είχε ψηφιστεί αρχικά, το 2011 μειώθηκε στο 10% και το 2014 έφτασε στο 7%. Τελευταία τροποποίηση είχε γίνει επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου το 2018 όταν ορίστηκε το ποσοστό στο 7% αλλά επί των καθαρών και όχι των ακαθάριστων εσόδων. Παράλληλα, με την ίδια διάταξη δόθηκε η δυνατότητα “περαίωσης” όλων των παλαιών οφειλών με καταβολή του 7% επί των καθαρών κερδών και όχι με τα ποσοστά που προϋπήρχαν. Ωστόσο, ούτε αυτοί οι ευνοϊκοί όροι στάθηκαν ικανοί να πείσουν τους πανεπιστημιακούς προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Το πρώτο ζήτημα το οποίο εγείρεται με την ψήφιση της τελευταίας διάταξης με την οποία διαγράφονται οι οφειλές έως το 2009 είναι ασφαλώς ηθικό. Για άλλη μια φορά οι νομοταγείς πιάνονται “κορόιδα” και οι “μπαταχτσήδες” δικαιώνονται. Το δεύτερο ζήτημα αφορά τις απώλειες τις οποίες θα έχουν τα πανεπιστήμια από τη διαγραφή αυτών των οφειλών. Επ' αυτού κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής συγκεκριμένα στοιχεία, παρότι είναι γνωστά καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας πριν να καταθέσει την τροπολογία είχε ζητήσει από όλα τα ΑΕΙ ενημέρωση για το ύψος των χρημάτων τα οποία θα χάνονταν.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στη Voria.gr είπε πως, σε αντίθεση με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, τα ποσά που διαγράφονται είναι μικρά. “Ειδικά για το πανεπιστήμιό μας, σας λέω ότι είναι κάτω του εκατομμυρίου”. Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ανάκτηση αυτών των χρημάτων θα απαιτούσε τόσες εργατοώρες από τις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, αλλά και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων αρχών (ΑΑΔΕ, δικαιοσύνη κ.ο.κ.) που στο τέλος “το ποσό που θα έπαιρνε το πανεπιστήμιο θα ήταν υποδεέστερο από αυτό που θα δαπανούσε ως κόστος γι' αυτές τις εργατοώρες”.

Ο κ. Παπαϊωάννου θεωρεί ότι η διάταξη είναι ορθή καθώς κάποιοι από τους οφειλέτες δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή, άλλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και καιρό και, επιπλέον, οι περισσότεροι, μετά την παρέλευση εικοσαετίας, δεν θα είχαν στη διάθεσή τους τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να αντικρούσουν τυχόν διεκδικήσεις του πανεπιστημίου. “Όταν κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να τηρεί τα φορολογικά του στοιχεία μόνο για πέντε έτη αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει προφανής αδυναμία πολλών φερόμενων ως υπόχρεων να αποδείξουν ότι δεν έχουν σχετική υποχρέωση καταβολής”.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ η αρχική διάταξη του 1997, με την οποία καθιερώθηκε αυτή η καταβολή υπέρ του ΕΛΚΕ, “ήταν απόρροια μιας παλιάς αντίληψης που έλεγε ότι 'πάμε να τιμωρήσουμε όσους πανεπιστημιακούς κάνουν ελεύθερο επάγγελμα'. Ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει, παράλληλα, ότι από το 2018 και εντεύθεν όλα τα ποσά είναι πλήρως απαιτητά και καταβάλλονται. Για το διάστημα από το 2010 που σταμάτησε η παραγραφή έως και το 2017 υπάρχουν εκκρεμότητες τις οποίες θα πρέπει να τις ρυθμίσουν όλοι οι καθηγητές οι οποίοι υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία.

Αρκετά, πάντως, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά πόσο, μετά τη διαγραφή των παλαιών χρεών, οι υπόχρεοι θα καταβάλλουν πλέον έστω και αυτό το 7% επί των καθαρών εισοδημάτων τους από το ελεύθερο επάγγελμα. “Τι μήνυμα στέλνουμε σε όσους ήταν συνεπείς έως τώρα και πλήρωναν τις εισφορές τους; Είναι σα να τους λέμε 'κάντε ό,τι και οι άλλοι που δεν πλήρωναν και τώρα βγαίνουν κερδισμένοι”, αναφέρει στη Voria.gr πρώην αντιπρύτανης του ΑΠΘ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ