Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ-ΠΕΘΑΝΕ ΜΙΑ ΕΓΚΥΟΣ

Επικρίθηκε η απόφαση του υπουργείου καθώς πολλές έγκυες αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν σε μακρινά νοσοκομεία για να λάβουν έκτακτη φροντίδα

Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίντο, παραιτήθηκε μετά τις ευρείες επικρίσεις για την απόφασή της να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών μαιευτικών κλινικών σε κάποια νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η Τεμίντο αποφάσισε να παραιτηθεί διότι «συνειδητοποίησε ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για να παραμείνει στη θέση της».

Δεκτη η παραίτηση από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό

Σε ανακοίνωσή του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, ανέφερε ότι έκανε δεκτή την παραίτησή της και ευχαρίστησε την Τεμίντο για το έργο της, στο πλαίσιο του οποίου οργάνωσε μια επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία κατά της covid-19.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανέστειλε τη λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των μαιευτικών κλινικών σε κάποια νοσοκομεία, κυρίως στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς δεν υπήρχαν αρκετοί γιατροί στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Κόμματα της αντιπολίτευσης και νομαρχίες επέκριναν την απόφαση του υπουργείου Υγείας καθώς πολλές έγκυες αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν σε μακρινά νοσοκομεία για να λάβουν έκτακτη φροντίδα, συχνά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους ή αυτήν του εμβρύου.

Η παραίτηση της Τεμίντο στην Πορτογαλία ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά τις πληροφορίες ότι μία έγκυος πέθανε το Σάββατο αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή μέσα στο ασθενοφόρο το οποίο τη μετέφερε από το κεντρικό νοσοκομείο Σάντα Μαρία της Λισαβόνας, στο οποίο δεν υπήρχαν κενές κλίνες στη μαιευτική κλινική, σε άλλο νοσοκομείο της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Η Τεμίντο διορίστηκε υπουργός Υγείας τον Οκτώβριο του 2018 και πέρυσι ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών μελών της κυβέρνησης της Πορτογαλίας χάρη στην επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Πιο πρόσφατα όμως η δημοτικότητά της άρχισε να μειώνεται καθώς παρουσιάστηκαν ελλείψεις γιατρών και άλλα προβλήματα σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, αφού χιλιάδες γιατροί υπέγραψαν δηλώσεις με τις οποίες αποποιούνταν την ευθύνη για οποιοδήποτε λάθος κάνουν, επικαλούμενοι τις κακές συνθήκες εργασίας και την ακραία κούραση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ