Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
x

ΠΛΕΥΡΗΣ: ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ CLAWBACK - ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Θα ξεκινήσουν αμέσως διοικητικά μέτρα, όπως είναι ο έλεγχος στη συνταγογράφηση και πρωτόκολλα που υπάρχουν στις εξετάσεις.

Tον ΕΟΠΥΥ επισκέφθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που είχε σύσκεψη με τη διοικήτρια, Θεανώ Καρποδίνη, και τη μη εκτελεστική πρόεδρο, Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου.

Ο υπουργός πραγματοποίησε συσκέψεις με τους διευθυντές προκειμένου να ξεκινήσει η προεργασία για την υλοποίηση του νέου νόμου για τα ποιοτικά κριτήρια του ΕΟΠΥΥ και τον real time έλεγχο.

Παράλληλα, έγινε εκτενής συζήτηση για τα θέματα που αφορούν στο clawback, ειδικά της Πρωτοβάθμιας, το οποίο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, θα ξεκινήσουν αμέσως διοικητικά μέτρα, όπως είναι ο έλεγχος στη συνταγογράφηση και πρωτόκολλα που υπάρχουν στις εξετάσεις.

Επίσης θα αναζητηθούν χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια για post-Covid περιστατικά που θα ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς των πρωτοβάθμιων δομών, ενώ ήδη τα νέα όρια που έχει εγκρίνει το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν παραπάνω ποσά για όλες τις κατηγορίες παρόχων, βάσει της εσωτερικής ανακατανομής προκειμένου να μειωθεί το clawback.

Στόχος είναι να ενισχυθούν οι προϋπολογισμοί για το 2022 για να υπάρχουν ρεαλιστικοί στόχοι ως προς το clawback και να γίνει μια συζήτηση για το 2023, όπου πλέον η Πολιτεία θα είναι έτοιμη να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες πράξεις ώστε να μειωθεί δραστικά το clawback σε όλους τους ιδιώτες παρόχους.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε στον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και αντίστοιχα όλοι όσοι εργάζονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ, που πλέον εντάσσεται στις κεντρικές δομές, θα αξιοποιηθούν όπως αξιοποιούνται και τώρα στις υφιστάμενες δομές και δεν τίθεται θέμα να κλείσει φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ