Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022
x

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ - ΑΠΟ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία θα ξεκινήσει η επιστράτευση γιατρών για να καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ λόγω πίεσης του συστήματος από τον κορωνοϊό

Επίταξη γιατρών μέσα στην εβδομάδα αν δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, ανακοίνωσε ο  υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΟΡΕΝ, ανέφερε ότι σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.

Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επισήμανε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων τόνισε ότι τα όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθώς αυτοί είναι που πιέζουν το ΕΣΥ. «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά», σημείωσε ο υπουργός.

«Είμαστε σε συνεννόηση με τους ιατρικούς συλλόγους. Μας έρχονται ορισμένα ονόματα εθελοντικά αλλά μέσα στην εβδομάδα, αν δεν καλυφθούν τα κενά, θα γίνει επιστράτευση αρχικά από Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα. Επιθυμία μας είναι να καλυφθούν τα κενά σε συνεννόηση με τους γιατρούς αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα έκανε λόγο για πλήρη συμπόρευση του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές κλινικές. Ήδη περισσότερες από 700 κλίνες έχουν παραχωρηθεί σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη από ιδιωτικές κλινικές. Υπάρχει και σχετικός προγραμματισμός για την Αθήνα», τόνισε ο υπουργός. «Όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα αφορούν σε non Covid περιστατικά», πρόσθεσε.

Υποχρεωτική η ενισχυτική δόση

Η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξετάζει την υποχρεωτικότητα της ενισχυτικής δόσης. Σύμφωνα με τον ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάση Κοντογεώργη, έχει πέσει στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους άνω των 65 ετών.

«Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση του κ. Σκέρτσου, ο οποίος δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο με την τρίτη δόση. «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων προκειμένου να μην στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σκέρτσο, πρέπει να απευθυνθούμε πιο στοχευμένα στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Εμείς θέλουμε να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός όμως το πρόβλημα στη χώρα μας, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, εντοπίζεται κυρίως στο 20% των πολιτών άνω των 60, είναι περίπου 580.000 συμπολίτες μας, που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Διότι αυτοί είναι με βάση όλα τα δεδομένα νοσηλειών, ΜΕΘ και θανάτων οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό ασθενείς», είπε.

Περισσότερα τεστ για τους ανεμβολίαστους

Είναι πιθανό να ζητηθούν περισσότερα τεστ από τους ανεμβολίαστους πολίτες, γνωστοποίησε σήμερα η  αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, παραπέμποντας στις εισηγήσεις της επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζουν Τρίτη ή Τετάρτη.

Διπλή μάσκα στα μέσα μεταφοράς

Ένα θέμα που σταθερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας απασχολεί τους ειδικούς είναι ο συνωστισμός που παρατηρείται σε κάποιους χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη,υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ. Ο ίδιος τόνισε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. «Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα», συμπλήρωσε.

Είσοδος με τεστ για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ

Όπως είχε γνωστοποιήσει ο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ. Ο ίδιος είχε σημειώσει ότι το μέτρο παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες. Ωστόσο, σχολιάζοντας την την πιθανότητα εφαρμογής του, η κ. Γκάγκα είπε πως «με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο».

Μείωση της χωρητικότητας σε εστίαση και ψυχαγωγία

Από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έχει επανέλθει το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες...), επιτρέποντας ένα άτομο ανά 9 τ.μ.

Με βάση το ίδιο σκεπτικό, εξετάζεται να επεκταθεί ο περιορισμός και σε άλλα καταστήματα υψηλής συγκέντρωσης κόσμου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ