Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΥΡΑ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε από τη Θεσσαλονίκη για τον για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το νέο ΕΣΥ

Σειρά λαθών που έκανε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας τα τελευταία 2,5 χρόνια μας έφεραν στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, και αυτό γιατί η ίδια δεν πίστεψε ποτέ στην αξία του ΕΣΥ, το οποίο αντί να το ενισχύσει το αποδυνάμωσε και συνεχίζει να το κάνει και με τις αλλαγές στην ΠΦΥ,  επισήμανε ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Ρεθύμνου μιλώντας χθες το βράδυ στην εκδήλωση της Δημοτικής Παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το νέο ΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε πως η πανδημία ανέδειξε τη σημασία που έχει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και πως πρέπει να υποστηριχτεί με συγκεκριμένους τρόπους, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνολική αλλαγή πολιτικής.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε το σημαντικό ρόλο που πρέπει να έχει η ΤΑ, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς της απέναντι στην πανδημία, κατατάσσοντας τη χώρα μας σε αυτές με τους χειρότερους δείκτες, ειδικά στο θέμα των καταγεγραμμένων θανάτων ανά εκατομμύριο. Ο πρώην Υπουργός Υγείας σημείωσε πως πόροι για το χτίσιμο του νέου ΕΣΥ υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να γίνει διαφορετική προτεραιοποίηση που γνώμονα θα έχει πάνω από όλα την πίστη στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 24% στη χώρα δεν έχει περίθαλψη κι αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει γρήγορα σε νέες λύσεις. Ο κ. Ξανθός επισήμανε πως κομβικό ρόλο στο νέο ΕΣΥ θα πρέπει να έχει η στελέχωση του συστήματος και τόνισε πως γι΄αυτό τον σκοπό θα πρέπει να δημιουργηθεί μόνιμος μηχανισμός αναπλήρωσης στελεχών -καθώς προηγούνται συνταξιοδοτήσεις και δημιουργούνται κενά- ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας νέου πλαισίου αμοιβών και γι΄αυτό χρειάζεται γενναία παρέμβαση, ώστε το ΕΣΥ να γίνει περισσότερο ελκυστικό.

Αναφερόμενος στο θέμα των υγιειονομικών που τελούν σε αναστολή λόγω του εμβολιασμού ο κ. Ξανθός ζήτησε να επιστρέψουν στο σύστημα υγείας, κάτι που επικροτήθηκε από πολλούς υγειονομικούς που ήταν στην αίθουσα. Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωπος των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή παίρνοντας το λόγο είπε πως είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, αφού με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας περίπου 7.500 οικογένειες υγειονομικών δοκιμάζονται πολύ σκληρά, μιας και για 11 μήνες έχουν μηδενικό εισόδημα.

Ο Καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας στον χαιρετισμό του, σημείωσε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και το οποίο δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί ποτέ υπόψη. Η πανδημία όπως είπε αποτέλεσε τομή στο πως αντιλαμβανόμαστε τη δημόσια υγεία, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και υπογράμμισε πως στη δημόσια Υγεία, το επίκεντρο βρίσκεται στην κοινότητα και όχι στο νοσοκομείο. Τα 2/3 των νοσημάτων θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στην κοινότητα δήλωσε και έφερε το παράδειγμα του Παρισιού στη διαχείριση της Πανδημίας τους πρώτους μήνες, όπου οι ασθενείς έφταναν πολύ αργά στο νοσοκομείο. Τα αρχικά λάθη της κυβέρνησης Μακρόν διαδέχτηκε η επιλογή στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλάζοντας την κατάσταση. Το πρώτο διάστημα, όπως ανέφερε, οι ασθενείς έφταναν αργά στο νοσοκομείο με τραγική κατάληξη. Αυτό όπως τόνισε οι γιατροί στην Ελλάδα το κατάλαβαν, έκανε όμως λόγο για «εγκληματική ευθύνης της Πολιτείας» στην Ελλάδα που παρότι υπήρχε το παράδειγμα στην Ευρώπη τόσους μήνες η Πολιτεία άργησε να το καταλάβει με αποτέλεσμα το «Μαύρο Οκτώβρη» της Θεσσαλονίκης.

Ο Καθηγητής Παθολογίας Α.Π.Θ, Διευθυντής Δ’ Παθολογικής Κλινικής, Γ.Ν.Θ Ιπποκράτειο Γαρύφαλλος Αλέξανδρος αναφέρθηκε στην αξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας και το σημαντικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ήταν και είναι απούσα στη διάρκεια της πανδημίας. Όπως ανέφερε, η πανδημία είχε ταξικό πρόσημο και έδωσε παραδείγματα ανθρώπων που συνωστίζονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εργασιακούς χώρους ειδικά το πρώτο διάστημα. Έκανε λόγο για έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού με τις τοπικές κοινωνίες και εξέφρασε την άποψη πως ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι επικουρικός και να εντάσσεται σε έναν ευρύτερο κεντρικό σχεδιασμό ώστε να λειτουργεί προς όφελος των ασθενών.

Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της με την αποδυνάμωση του ΕΣΥ, περιέγραψε την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας της πόλης, εκφράζοντας βαθιά αγωνία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Με υποστελεχωμένα νοσοκομεία, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε εξάντληση την ώρα που η πανδημία «αναζωπυρώνεται». Η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ακόμη πως η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους πολίτες, δεν διεκδίκησε τίποτα για την πόλη που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί από το 1ο κύμα της πανδημίας για οικονομικά μέτρα, μέτρα κοινωνικής και πολιτικής πρόνοιας καθώς και μέτρα για τους εργαζόμενους και επέμεινε στην ανάγκη ενεργής συμμετοχής του Δήμου στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόσο στα διαγνωστικά τεστ, στην καμπάνια εμβολιασμού, στην ιχνηλάτιση αλλά και στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας κυρίως την περίοδο της απομόνωσης. Όπως είπε, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη πρέπει να διεκδικήσουμε τον άμεσο τριπλασιασμό των ΤΟΜΥ και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την εμπλοκή της Τ.Α στην Υγεία με εκπροσώπηση αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων, θέσπιση σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια οργάνου διαβούλευσης με τη συμμετοχή αιρετών της Αυτοδιοίκησης και κυρίως να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών για το νέο ρόλο τους στο Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Γ.Ν.Θ Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος μίλησε για τη βιωμένη εμπειρία του κατά την περίοδο της πανδημίας και την τραγική έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας και φροντίδας που ανέδειξε αυτή η περίοδος. Υπογράμμισε πως πολλά από τα λοιμώδη νοσήματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά εκτός νοσοκομείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας και έτσι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές αυτά τα δυόμιση χρόνια. Περιέγραψε την εφιαλτική κατάσταση στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί βρέθηκαν μπροστά σε τραγικά διλλήματα, για τη θνητότητα στις ΜΕΘ και πόσες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Μίλησε για ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και την ανάγκη να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές και σε αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει σοβαρό ρόλο. Ακόμη εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πανδημία ήρθε για να μείνει και είναι επιτακτική η οργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας με έμφαση στην ΠΦΥ.

Ο Πέτρος Παππάς Γιατρός, Γενικός Οικογενειακός - Επειγοντολόγος, Διευθυντής Τ.Ε.Π Γ.Ν Κιλκίς και μέλος του Συντονιστικού της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί, μίλησε για τις λανθασμένες επιλογές στο Δήμο Θεσσαλονίκης σε σχέση με τις υπηρεσίες υγείας την περίοδο της πανδημίας και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ως μια προβληματική κατάσταση. Αναφέρθηκε στα δημοτικά ιατρεία στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην απαξίωσή τους από τη διοίκηση του Δήμου την ώρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια προς τους πολίτες. Μίλησε για το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι το οποίο στη Θεσσαλονίκη υπολειτουργεί, για τα ιατρεία των Κ.Α.Π.Η και τους γιατρούς που θα μπορούσαν τηλεφωνικά να εξυπηρετούν και να καθοδηγούν τους πολίτες ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις της δημοτικής παράταξης όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ενός Κ.Ε.Π Υγείας.

Ο Θανάσης Κομνής Οδοντίατρος, Μέλος Δ.Σ. Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και από τα ιδρυτικά μέλη του κοινωνικού ιατρείου Θεσσαλονίκης ανέδειξε τη σημαντική συμβολή που θα μπορούσε να έχει η Τ.Α στην καθημερινή υγεία των πολιτών περιέγραψε την ανύπαρκτη δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη και μίλησε για την ανάγκη φροντίδας της στοματικής υγιεινής αλλά και τη συσχέτισή της με σημαντικές ασθένειες.

Πρότεινε δημοτική οδοντιατρική περίθαλψη με τη δημιουργία δημοτικών οδοντιατρείων καθώς και τη δημιουργία ομάδας υγείας γειτονιάς που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης Θεσσαλονίκη Μαζί.

Ο Σκέντος Γεώργιος, Γιατρός, Καρδιολόγος, Μέλος Δ.Σ Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανέφερε πως η κυβέρνηση μειώνει διαρκώς τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και καλεί διαρκώς τον κόσμο να βάζει το χέρι στην τσέπη, αποδυναμώνοντας νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης. Μίλησε για την αξία της Π.Φ.Υ.

Ο Στρατής Πλωμαρίτης Ιατρός Ε.Σ.Υ. παθολόγος και πρώην διοικητής της 4ης Υ.Π.Ε Μακεδονίας αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των ΤΟΜΥ για τις τοπικές κοινωνίες όπως και ο Γιώργος Κίρκος Ορθοπεδικός, π. Διοικητής 3ης Υ.ΠΕ Μακεδονίας και στη σημερινή απαξίωσή τους από την κυβέρνηση της ΝΔ ενώ θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική υποστηρικτική δομή για την Π.Φ.Υ.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Χλωρός Διαμαντής, Γιατρός, Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, Γ.Ν.Θ Παπανικολάου, η Γλαύτση Σταυρούλα, Γιατρός, Γενικός /Οικογενειακός, Αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΤΟΜΥ 3ης και 4ης Υ.ΠΕ Μακεδονίας, ο Κεβρεκίδης Αθανάσιος, Επισκέπτης Υγείας, Μέλος Δ.Σ Σωματείου Εργαζομένων ΤΟΜΥ 3ης και 4ης Υ.ΠΕ Μακεδονίας, η Μιχαλάκη Ελένη, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δήμητρα Θωμά και ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης Χρήστος Δουίτσης.A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ